fbpx
European Western Balkans
Evropa

Nemačka i Francuska objavile inicijativu za Konferenciju o budućnosti Evrope

Emanuel Makron, Angela Merkel; Foto: Tanjug / AP / Michael Sohn

BRISEL – Dokument Francuske i Nemačke koji predlaže Konferenciju o budućnosti Evrope od 2020. do 2022. poslat je juče državama članicama EU, a ambasadori u Briselu će o njemu raspravljati u sredu, prenosi Politiko. Evropski savet će raspravljati o dokumentu na svom redovnom sastanku u decembru.

Takozvani “non-pejper” od dve strane koji je objavio Politiko predlaže vodeće principe konferencije, koja bi trebalo da bude fokusirana na politike EU, uključujući moguće izmene osnivačkih ugovora, i institucionalne promene, dugoročni cilj predsednika Emanuela Makrona.

“Konferencija bi trebalo da pokrije sve teme koje treba da vode budućnost Evrope sa jasnim ciljem da se Evropa učini jedinstvenijom i suverenijom”, ističe se u dokumentu.

Predviđene su dve faze. Tokom prve, koja je planirana za period od februara 2020. do leta te godine, fokus će biti na demokratskom funkcionisanju EU. Ovo uključuje izbore za Evropski parlament i izbor ključnih funkcija.

Druga faza bi počela u drugoj polovini 2020, tokom nemačkog predsedavanja Savetom EU, a završila bi se u prvoj polovini 2022, tokom francuskog. Fokus bi bio na prioritetima politika EU.

Široko učešće građana u raspravi o svim pitanjima, kao i doprinosi stručnjaka, naglašeni su kao ključni.

Konačni dokument sa preporukama trebalo bi da bude predstavljen Evropskom savetu, koji će raspravljati o njegovoj primeni, zaključak je “non-pejpera”.

Prema Politiku, bivši premijer Belgije i dugogodišnji poslanik u Evropskom parlamentu Gaj Verhofštat, više puta je pomenut u Briselu kao potencijalni predsedavajući Konferencijom.

Konferencija je ranije najavljena kao deo mandata nove Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Povezani članci

Katalonija odbija da Madrid kontroliše regionalnu policiju

EWB

Junkerov govor o stanju Unije naredne nedelje

EWB

Godina novih izazova u Evropi

EWB