fbpx
European Western Balkans
Region Vesti

Nemačka i Kosovo razgovarali o viznoj liberalizaciji

Zastava Kosova; Foto: Wikimedia Commons

PRIŠTINA – Delegacija Nemačke, na celu sa ministrom unutrašnjih poslova Horst Sihoferom, razgovarala je danas u Prištini sa kosovskom delegacijom o viznoj liberalizaciji, piše Tanjug. 

Poslednji sastanaci, podseća Tanjug,na kojima se razgovaralo o uvođenju bezviznog režima kosovskim građanima, održani su početkom juna u Berlinu, uz zaključak da je “Vlada Kosova ispunila sve uslove za dobijanje vizne liberalizacije”.

Tanjug navodi da su razgovori protekli u konstruktivnoj atmosferi, uz ocenu da ovaj sastanak predstavlja važan korak ka približavanju Kosova EU.

Osim vizne liberalizacije, tema sastanka bio je rad kosovskih institucija.

Postoje velike šanse da će vize za građane Kosova biti ukinute 2020. godine, objavio je početkom meseca kosovski javni servis RTK. Nemačka, zemlja EU koja najglasnije podržava ukidanje viza za građane Kosova, prezeće predsedavanje Evropskom unijom 1. jula sledeće godine.

Tokom svoje poslednje posete Prištini u septembru ove godine, nemački poslanik i novoizabrani izvestilac Saveta Evrope za odnose Beograda i Prištine Petar Bajer istakao je da “nije fer da građani Kosova nemaju bezvizni režim”.

U septembru, Komitet za građanske slobode Evropskog parlamenta glasao je u korist belog Šengena za građane Kosova.

Uvođenju bezviznog režima najoštrije se protivi pet država-članica EU koje nisu priznale Kosovo: Grčka, Kipar, Rumunija, Slovačka i Španija.

Prepreku za uvođenje bezviznog režima predstavlja i skepticizam drugih članica EU, poput Francuske, Holandije i Belgije, koje ne daju zeleno svetlo ovom procesu, naveo je u tekstu za Euractiv ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli.

Na Kosovu, prema poslednjem popisu, živi oko 1.700.000 ljudi.

 

Povezani članci

Štir podneo ostavku, biće poslanik i baviće se HDZ-om

EWB

Lideri EU: Ponašaćemo se kao jedan, štitićemo interes Unije

EWB

Moguće je da Pariz odustane od veta na pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom

Tanjug