fbpx
European Western Balkans
Politika

Nemačka ministarka spoljnih poslova Berbok u petak u Beogradu

Nemačka zastava; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Ministarka spoljnih poslova SR Nemačke Analena Berbok boraviće u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji u petak 11. marta. Kako prenosi Dojče vele (DW) glavna tema posete Beogradu biće rat u Ukrajini i njegove moguće posledice na region.

Početkom marta Analena Berbok izjavila je da su  posebno u kontekstu rata situaciji, “stabilnost i evropska perspektiva Zapadnog Balkana strateški prioriteti Nemačke”.

Analena Berbok dolazi iz redova nemačkih Zelenih koji su se još tokom perioda formiranja nove nemačke Vlade jasno zalagali za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. Ugovor kojim je formirana koalicija koja sada čini Vladu Nemačke jasno ističe evropsku budućnost regiona.

„Podržavamo proces evropskih integracija šest država Zapadnog Balkana i neophodne reforme u pogledu ispunjenja svih kopenhaških kriterijuma“, stajalo je u ugovoru.

Izvestilac nemačkog parlamenta za Zapadni Balkan Adis Ahmetović izjavio je danas da je predstojeća poseta nemačke ministarke spoljnih poslova singal da su region i njegova evropska perspektiva važni za stabilnost EU. On je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kritikovao napad Rusije na Ukrajinu, ali da je Srbija jedina evropska zemlja koja ne učestvuje u zapadnim sankcijama protiv Moskve.

“Posebno u sadašnjoj situaciji su stabilizacija regiona i evropska perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana od velikog značaja”, rekao je Ahmetović, koji je poslanik Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) i izvestilac Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga za Zapadni Balkan, prenosi dnevni list Danas. 

Kako se najavljuje, u fokusu posete biće i stanje u oblasti vladavine prava u Srbiji i saradnja sa organizacijama civilnog društva.

Podsećamo, tokom prošle nedelje zvanično je imenovan po prvi put nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Zaracin. Nemačka ministarka spoljnih poslova Berbok izjavila je tada da Nemačka imenuje svoj izaslanika kako bi zajedno sa “šest država na veoma ciljan način radili na perspektivama razvoja i kako bismo im pružili najbolju moguću podršku u tekućim reformskih procesima”.

Pročitaj još: Manuel Zaracin zvanično specijalni izvestilac Nemačke za Zapadni Balkan

Zaracin je u intervjuu za Franfurter algemajne cajtung (FAZ) ocenio da je zauzimanje jasne pozicije u srpskom interesu.

„U Ukrajini se pokazuje šta može da se desi kad se oslonite na ruska obećanja. Verujem da je to svima u Beogradu jasno. Za EU je važno da jasno formulišemo očekivanja koja imamo od Srbije“, istakao je on. Ponovio je da je perspektiva članstva u EU i dalje najmoćniji instrument za podsticanje mirnih reformskih procesa na Zapadnom Balkanu i naglasio da se Unija “tog orudja ne treba odreći”.

Povezani članci

Završene onlajn konsultacije evroparlamentaraca sa delom opozicije

EWB

Vučić: Ana Brnabić mandatar za sastav nove Vlade

EWB

Završen samit lidera u Sarajevu, Šutanovac: Nacionalisti uništavaju zemlje regiona

EWB