fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Region

Nemačka rešena da se posveti Zapadnom Balkanu

Zigmar Gabrijel i Aleksandar Vučić; Foto: Tanjug/Sava Radovanović

BEOGRAD – Usled političke krize u Makedoniji, Nemačka je rešena da se posveti Zapadnom Balkanu.

Kako iz nezvaničnih diplomatskih izvora saznaje dnevni list Danas, postoji pojačano interesovanje Nemačke za situaciju na Zapadnom Balkanu.

S obzirom na to da Nemačka do sada nije vodila aktivnu politiku prema Zapadnom Balkanu, ona planira da se posveti aktivnijem pristupu, te je skoro počela da osmišljava strategiju za ovaj region, čijem bi objavljivanju prethodio skup šefova diplomatija ovih država u Berlinu, piše Danas.

Kako se navodi, razlog aktivnije uloge Nemačke na Zapadnom Balkanu jeste politička kriza u Makedoniji.

Nakon dolaska Zigmara Gabrijela –  lidera nemačke Socijaldemokratske partije, na mesto ministra spoljnih poslova a Knuta Flekenštajna na mesto člana pregovaračke trojke Evropskog parlamenta za Makedoniju, pristup prema Makedoniji je promenjen, objašnjavaju nezvanični diplomatski izvori za Danas.

Pre objavljivanja strategije Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, koja će poslužiti kao smernica za politiku prema Zapadnom Balkanu, biće održana konferencija u Berlinu za šefove diplomatija ovih država. Kao jedan od razloga posete Gabrijela regionu, navodi se priprema ovog dokumenta.

Nezvanični izvori za Danas istakli su da su nemačke socijaldemokrate “ponekad strože u kritikama koje izriču na račun država poput Srbije, od konzervativaca, koje predvodi kancelarka Angela Merkel”.  S druge strane, konzervativcima je važno da bude očuvana stabilnost u državama Zapadnog Balkana, pa kako su socijaldemokrate i konzervativci su u vladajućoj koaliciji spoljna politika oko ovog regiona biće usaglašena.

Povezani članci

Han: Diskusija bila harmoničnija nego što je prikazana

EWB

Šta predviđa dogovor o pravosuđu Beograda i Prištine?

EWB

Jednačina sa mnogo nepoznatih

N. T. Štiplija