fbpx
European Western Balkans
Region

Nemačka umanjuje očekivanja brzog pristupanja EU

Nemačka zastava; Foto: Pixabay

BERLIN – Nemačka vlada je danas, uoči sutrašnjeg predstavljanja strategije Evropske komisije u odnosu na zemlje Zapadnog Balkana, umanjila očekivanja brzog pristupanja tih zemalja Uniji, javila je danas Hina.

“Jasno je da ovi kandidati moraju da sprovedu još čitav niz reformi. Tako nečeg poput automatskog ulaska u EU po prethodno definisanom datumu neće biti”, rekao je portparol nemačke vlade Štefan Zajbert.

Portparol nemačke vlade naglasio je da je vlada u Berlinu uvek isticala potrebu davanja perspektive članstva zapadnobalkanske šestorke u Uniji, ali uz ispunjavanje uslova.

Zajbert je rekao kako je pred njima još mnogo posla vezanog uz temeljite reforme pravosuđa, konkurentnosti i regionalne saradnje.

“Pre svega se moraju, pre ulaska u EU, rešiti bilateralni problemi”, rekao je Zajbert.

Pre toga je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister rekao, u razgovoru za javni servis Dojčlandfunk (Deutschlandfunk), kako je spomenuti termin ulaska Srbije i Crne Gore 2025. samo “okvirni” datum, koji bi trebalo da reformskom procesu da “novu dinamiku”.

Strategija proširenja Evropske unije pod nazivom “Verodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan” biće predstavljena 6. februara na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

Povezani članci

Na Bledu održan prvi ministarski sastanak Fonda za Zapadni Balkan

EWB

Cvijić: Potrebni novi Komesar i Direktorat za proširenje EU

EWB

Haradinaj i Tači aktivirali upravljački tim za statut ZSO

EWB