fbpx
European Western Balkans
Politika

Nemačko ministarstvo: Neprihvatljive izborne neregularnosti za državu kandidata za članstvo u EU

Nemačka zastava; Foto: Pixabay

BERLIN – Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke ocenilo je da su izborne nepravilnosti u Srbiji o kojima su izvestile međunarodne posmatračke misije “neprihvatljive” za zemlju koja je kandidat za Evropsku uniju

“Srbija je glasala, ali OEBS i ODIHR prijavljuju zloupotrebu javnih resursa, zastrašivanje birača i slučajeve kupovine glasova. To je neprihvatljivo za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u EU”, navelo je nemačko ministarstvo na društvenoj mreži Iks (X) 18. decembra.

O izborima u Srbiji oglasila se i Evropska komisija.

“Sa zabrinutošću zaključujemo da izborni proces u Srbiji zahteva opipljiva poboljšanja i dalju reformu, pošto je pravilno funkcionisanje demokratskih institucija u srži pristupanja Srbije Evropskoj uniji”, rekli su u Komisiji za N1 povodom preliminarnih zaključaka međunarodnih posmatrača ODIHR-a posle izbora održanih u nedelju.

“Evropska komisija očekuje finalni izveštaj ODHIR-a i preporuke za buduće izbore, koje treba da budu implementirane što je brže moguće i pre narednih izbora”, dodali su iz Komisije. Od nadležnih organa se očekuje da na transparentan način pruži verodostojne izveštaje o navodima o izbornim nepravilnostima.

Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) saopštila je da su izbore u Srbiji obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Međunarodni posmatrači te OEBS misije pratili su održavanje izbora u Srbiji.

“To su ozbiljni problemi kojima se institucije moraju ozbiljno pozabaviti i istražiti ih, kako bi se u budućnosti stvorili fer izborni uslovi i snažnija demokratija u Srbiji”, saopšteno je na konferenciji za novinare 18. decembra.

Što se tiče neregularnosti tokom izbornog dana, iz ODIHR kažu da su primetili “grupno glasanje i narušavanje tajnosti glasanja”.

“Videli smo ozbiljne neregularnosti, među kojima i kupovinu glasova”, rekli su predstavnici međunarodnih posmatrača 18. decembra.

Povezani članci

Kocijančič: Primili smo pismo i odgovorićemo blagovremeno

EWB

Liht: Ne sedeti skrštenih ruku

EWB

Da li će DFC moći da parira kineskim investicijama u Srbiji?

Sofija Popović