fbpx
European Western Balkans
Evropa

Nemačkoj je potrebna snažnija Evropa

Vivijan Reding; Foto: WEF

BRISEL – Nemačka je sa Angelom Merkel postigla mnogo, a sada svoje snage, zajedno sa drugim Evropljanima, mora da iskoristi za reformisanje Evropske unije, smatra bivša komesarka EU Vivijan Reding.

Uoči izbora za Bundestag Nemačkoj ide dobro, njena privreda je uzor za susede, zaokret u energetskoj politici i njena izbeglička politika zaslužuju poštovanje, a nemačka kancelarka Angela Merkel pokazala je snagu vođe, navodi Redingova.

Merkelova je na poslednjim samitima G7 i G20 nastupila kao šefica vlade s najdužim stažom, a dok se SAD i Velika Britanija povlače, Francuska i Italija nalaze na sporom kursu oporavka, Rusija i Turska postaju autoritarne (Poljska i Mađarska ih slede), a Kina i Indija se dalje razvijaju, budući nemački kancelar ili buduća kancelarka naći će se pred velikim izazovima na svim frontovima, pa tako i pred rastućim obavezama, ocenjuje Vivijan Reding, a prenosi portal “Dojče vele” (DW).

Angela Merkel je od Nemačke za deset godina napravila pokretački motor, navodi Redingova, a Berlin sada mora da pomogne Briselu, ne samo da se Evropa privredno oporavi, već i da postane baza stabilnosti u svetu, piše ona za DW, zaključjući da što je snažnija Evropa, to će i Nemačka biti snažnija.

Vreme i uslovi su povoljni kako bi Evropa napredovala, jer su sledeći evropski izbori tek 2019. godine i prema oceni bivše komesarke, različiti izbori u zemljama EU imali su pogodne rezultate, pa su u Španiji, Holandiji, Austriji i Francuskoj poraženi evroskeptici.

Prema njenim rečima, mnogi Evropljani su međutim zabrinuti zbog uznemirujućih posledica „bregzita“ i izbora Donalda Trampa. Ankete pokazuju da je u zemljama-članicama znatno porasla podrška građana članstvu u EU.

Nemačka ima suficite na kojima joj svet navodno zavidi. Ponosi se svojom ekonomskom politikom, ali takvi suficiti nisu nikakve prednost za Nemačku i Evropu, smatra bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis, navodi se u tekstu bivše komesarke za portal DW.

Prema pisanju portala, Evropska unija se mora približiti građanima. Moraju se pojačati bezbednost i stabilnost, rast i rad, kao i vrednosti i demokratija.

Evropljani su nedavno stvorili vizije, poput evrozone i Šengena, ali bez potrebnih institucionalnih i finansijskih sredstava za njihov nesmetan uspeh, a sada je krajnje je vreme da se te greške isprave. Više od trećine građana Evropske unije smatra da bi EU morala više da preduzme u borbi protiv terorizma i nezaposlenosti.

“Evropska unija je bila, jeste i ubuduće će biti najbolji put da sačuvamo naš način života. Ona je jedinstven projekat mira i blagostanja, sigurnosti i solidarnosti. Ukoliko želimo da ostanemo verni našim idealima, sada moramo da činimo i ostvarimo konkretne rezultate. Svi mi imamo jedan cilj: da ponovo zaživimo evropski projekat. Samo jaka, samouverena i dinamična Evropska unija može da odbrani svoje geostrateške interese. Angela Merkel je to ovako definisala: „Mi Evropljani moramo našu sudbinu da uzmemo u svoje ruke“. Povežimo naše snage, kako bi Evropu osposobili za budućnost, kako bi Evropa predvodila slobodarski svet. Evropa najpre!”, zaključuje Redingova.

Reding je poslanica Narodne stranke u Evropskom parlamentu. Od 2010. do 2014. godine bila je potpredsednica Evropske komisije i komesarka za pravosude, osnovna prava i državljanstvo.

Povezani članci

Državljani Srbije i dalje neće moći bez ograničenja da putuju u EU; nova procena krajem septembra

EWB

Merkel: Makron predstavlja nadu miliona Evropljana

EWB

EU preti prekidom preogovora o Bregzitu ako London ne plati

EWB