fbpx
European Western Balkans
Politika

Nemec i Bilčik: Saradnja Narodne skupštine i Evropskog parlamenta važan element evropskih integracija Srbije

Bilčik i Nemec; Foto: FoNet

BEOGRAD – “Došli smo Beograd sa ciljem da razgovaramo sa rukovodstvom Parlamenta i predstavnicima parlamentarnih grupa o potrebi podrške dijalogu unutar Narodne skupštine i kako bi angažovanje Evropskog parlamenta moglo da pridonese jačanju uloge Parlamenta i promovisanju evropske kulture dijaloga i gradnje konsenzusa”, navodi se u zajedničkom saopštenju poslanika EP Vladimira Bilčika i Matjaža Nemeca.

Dodaje se da je poverenje građana u parlament je ključno za rešavanje izazova svakog demokratskog društva.

“Saradnja između Narodne skupštine i Evropskog parlamenta važan je element evropskih integracija Srbije, ako je Narodna skupština pozdravila  angažman Evropskog parlamenta u razmeni iskustava i dobrih praksi, podržavajući parlamentarni dijalog i gradnju konsenzusa koja bi dalje jačala Parlament u svom radu”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Evropskog parlamenta.

Evroparlamentarci sa srpskim poslanicima o unapređenju dijaloga u Skupštini Srbije

Predstavnici Evropskog parlamenta sastali su se danas i sa premijerkom Srbije, kao i predsednikom Aleksandrom Vučićem.

 

Kako je saopšteno iz Predsedništva, Vučić je sa Nemecom i Bilčikom razgovarao  o evropskim integracijama naše zemlje, Nacrtu izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji, Međustranačkom dijalogu i aktuelnoj situaciji.

“Evropski parlamentarci su razgovarali o nivou usklađenosti Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, posebno zbog neusklađivanja sa restriktivnim merama EU prema Ruskoj Federaciji. Takođe su izrazili zabrinutost zbog opadajuće javne podrške članstvu Srbije u EU i investicija Rusije i Kine u Srbiji, ali i izneli kritiku zbog stagnacije u oblasti slobode izražavanja”, navodi se u saopštenju Predsedništva.

Zaključuje se da je predsednik Vučić pažljivo je saslušao izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika i člana Delegacije parlamentarnog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbije Matjaža Nemeca i odgovorio na njihove tvrdnje.

Povezani članci

Bergant: Proširenje EU će biti jedan od prioriteta slovenačkog predsedavanja EU u drugoj polovini 2021. godine

EWB

Šausberger: Važno da Srbija bude stabilna, može u EU do 2025.

EWB

Berlinski proces: Uz pohvale uspeha regionalne integracije, lideri se obavezali da će nastaviti ekonomsku saradnju

EWB