fbpx
European Western Balkans
Evropa

Neograničena vladavina dekretima: Orbanova vlada poslala zakon o vanrednom stanju u parlament

Viktor Orban; Foto: Vlada Mađarske

BUDIMPEŠTA – Prema nacrtu zakona koji je Ministarstvo pravde Mađarske poslalo u Parlament u petak, Vladini dekreti bi tokom vanrednog stanja povodom koronavirusa bili na snazi dok god ih sama Vlada ne povuče, bez potrebe da ih parlament odobri. Vlada bi dekretom mogla da stavi pojedine zakone van snage.

Predlog zakona ne predviđa rok do kada bi ovakvo stanje moglo da važi. Parlament je svakako doneo odluku da se, nakon što završi sa trenutnim dnevnim redom, više ne sastaje u doglednoj budućnosti zbog epidemiološke situacije, prenosi Hungarian Spectrum.

Zakon takođe predviđa kazne između jedne do pet godina za širenje “lažnih ili iskrivljenih istina koje opstruiraju ili sprečavaju uspešnu zaštitu” i kazne između tri i osam godina zatvora za kršenje karantina.

“Ukoliko se proglasi raspuštanje predstavničkog tela lokalnih vlasti ili nacionalnih manjina, odluka će stupiti na snagu narednog dana. Do kraja vanrednog stanja ne mogu se održati vanredni izbori”, stoji takođe u predlogu zakona.

“Ukratko, Orbanovo vanredno stanje daje mu sve što je oduvek želeo: apsolutnu slobodu da radi šta god hoće”, piše profesorka Kim Lajn Šepele sa Univerziteta Prinston, dodajući da bi u teoriji zakon mogao da obori Ustavni sud, ali da bi morao prvo da prođe kroz sudove nižih nivoa, koji se zatvaraju zbog epidemije.

Komentarišući nove kazne koje zakon predviđa, Šepele naglašava da bi uopšteni način na koji su prestupi formulisani dali odrešene ruke državnom tužiocu (“Orbanovom vernom prijatelju”) da zatvori svakoga ko dovede u pitanje odluke vlade tokom vanrednog stanja.

Vanredno stanje zbog pandemije koronavirusa uvedeno je 11. marta, ali stručnjaci za međunarodno i evropsko pravo, poput Tamaša Latmana, ne vide pravni osnov za novi zakon, jer smatraju da Vlada već ima dostupna sredstva za borbu protiv epidemije.

Kako prenosi EURACTIV, zakon bi mogao da se donese već sutra ukoliko to podrži četiri petine poslanika. Za sada se predstavnici opozicije protive zakonu.

Bertalan Tot iz Mađarske socijaldemokratske partije izjavio je da opozicija neće “pomagati u donošenju zakona koji bi na neodređeno vreme prepustio Mađarsku i mađarski narod volji Viktora Orbana”.

Međutim, vladajući Fides kontroliše 133 od 199 mesta u mađarskom parlamentu, i zakon može da se donese i redovnom procedurom, 31. marta, izjavio je vođa poslaničke grupe Fidesa Mate Kočiš.

Vladin portparol Zoltan Kovač ocenio je ponašanje opozicije kao neodgovorno i naglasio da ono sprečava efektivnu odbranu od virusa, od koga je do sada u Mađarskoj umrlo šest ljudi.

S druge strane, komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović napisala je na tviteru da bi odluka mađarskog parlamenta dovela do vladavine dekretima bez jasnih vremenskih ograničenja i zaštitinih mehanizama.

“Čak i u vanrednoj situaciji, neophodno je držati se ustava, omogućiti parlamentarni i sudski nadzor i pravo na informacije”, napisala je Mijatović.

Međutim, primećuje novinar Zidojče Cajtunga Peter Minh, u ovoj situaciji nema nikoga u EU sa dovoljnom snagom da bi se energično usprotivio Orbanu.

U svojem najnovijem izveštaju, Institut Varieties of Democracy (V-Dem) klasifikovao je Mađarsku ne kao demokratiju, već kao izborni autoritarni režim. To znači da, po prvi put, Evropska unija nema samo demokratske države u svom sastavu, poručili su iz ovog instituta.

Povezani članci

Samuelsen: Danska otvorena za ideju ostanka Britanije u EU

EWB

EP usvojio rezoluciju o pregovorima u fazama o Bregzitu

EWB

Ursula fon der Lajen izabrana za novu predsednicu Evropske komisije

EWB