fbpx
European Western Balkans
Region

Neophodan dijalog civilnog društva i politike

CSF Trieste

TRST – Dalji dijalog između civilnog društva i donosilaca odluka je neophodan jer je to uslov održive regionalne saradnje i “evropeizacije” Zapadnog Balkana, zaključeno je na Forumu civilnog društva u Trstu.

Pred Samit lidera Zapadnog Balkana i EU, u Trstu je održan i Forum civilnog društva, kako bi organizacije iz tog sektora pokušale da utiču na odluke koje će biti usvojene od strane međuvladinog Samita.

Kao glavni zaključak, kako se kaže u saopštenju, navedena je potreba za učvršćivanjem dijaloga između civilnog društva i onih koji kreiraju politike.

Istaknuto je da mobilnost u okviru regiona i između regiona i EU treba da bude povećana ukidanjem viznog režima.

Pored toga, rečeno je da civilno društvo treba da ima veći uticaj na sadržaj izveštaja Evropske komisije i značajnije učešće u praćenju i ocenjivanju stanja vladavine prava.

Od zvaničnika u regionu zatraženo je da potvrde svoju posvećenost zajedničkom radu u duhu Bečke deklaracije i da se uzdrže od zloupotrebe otvorenih bilateralnih pitanja u procesu evropskih integracija.

U vezi sa današnjim sastankom, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai, koji je koordinirao Forumom civilnog društva, rekla je da je zadovoljna postignutim nivoom razumevanja.

Ona je naglasila da će Forum civilnog društva nastaviti da podstiče učešće civilnog društva u procesu donošenja odluka u okviru Berlinskog procesa kako bi se podržalo ostvarivanje njegovih krajnjih ciljeva.

Komesar Han je podržao preporuke Foruma ali i ukazao na izazove.

“Podržavam ove preporuke, ali je izazov kako ih implementirati i kako uspostaviti intenzivniju komunikaciju između civilnog društva i vlada”, poručio je.

Zaključeno je i da civilno društvo i političari treba blisko da sarađuju a zvaničnicima iz EU i regiona predstavljene su političke preporuke u vezi sa šest tema: regionalnom saradnjom, bilateralnim odnosima, vladavinom prava i borbom protiv korupcije, saradnjom mladih, unapređenjem poslovne klime za inovativna preduzeća, životnom sredinom i klimatske promene te efikasnijom komunikacijom Berlinskog procesa.

Na Forumu civilnog sektora učestvovao je evropski komesar za proširenje, Johanes Han i ministri spoljnih poslova Italije, Albanije, Makedonije i Crne Gore, i predstavnici civilnog društva sa zapadnog Balkana i iz Evropske Unije.

Povezani članci

Policijska saradnja u regionu podignuta na viši nivo

EWB

Tudose: Zapadni Balkan mogao bi biti zid odbrane EU

EWB

Vučić: Mir nije zauvek dat, na njemu se radi svaki dan

EWB