fbpx
European Western Balkans
Društvo

Nepovratno ka Evropskoj uniji

Evropski pokret u Srbiji

BEOGRAD – Srbija je danas na nepovratnom putu evropskih integracija i perspektive članstva zemlje u Evropskoj uniji (EU) nikada nisu bile jasnije, ni opipljivije, saopštio je danas Evropski pokret u Srbiji povodom 25 godina rada te organizacije.

Cilj nikada nije bio bliži. Zaslugu za to ima svaki građanin, svaki čovek koji je tokom svih ovih godina čuvao evropsku ideju i zalagao se da država na putu ka EU bude istrajna, bez obzira na cenu koju je za te napore neretko morao da plati, rekao je predsednik Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) Mihailo Crnobrnja.

Kao jedna od najstarijih nevladinih, nepartijskih i neprofitnih organizacija u Srbiji, Evropski pokret želi i ovom prilikom da podseti da evropske integracije nisu bile, niti će u godinama pred nama biti, samo reči, zakoni, akcioni planovi i strategije, rekao je on na svečanosti kojom je u četvrtak obeležen jubilej te organizacije.

Evropski pokret će, dodao je Crnobrnja, ostati kredibilan partner i dobronameran kritičar, spreman da ponudi znanje i iskustvo u procesu evropskih integracija za dobrobit svih.

Pravosuđe, mediji, reforma javne uprave, ekologija, socijalna politika, neke su od kritičnih tačaka na kojima će u narednom periodu morati da se uradi mnogo više, predočio je on.

Svečanosti su prisustvovali su šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, brojne zvanice iz javnog i kulturnog života zemlje, diplomatski kor, donatorska zajednica, članovi, partneri i prijatelji Pokreta.

Evropski pokret osnovan je 1992. godine kao organizacija civilnog društva koja se bavi istraživanjem, podučavanjem i zagovaranjem evropskih integracija. Evropski pokret danas ima više od 700 članova, 14 lokalnih veća u gradovima Srbije i deo je mreže Međunarodnog evropskog pokreta sa sedištem u Briselu.

Tokom godina, na čelu Evropskog pokreta bili su intelektualci poput Vojina Dimitrijevića, Mirka Tepavca, Desimira Tošića, Živorada Kovačevića i Vlastimira Matejića.

Povezani članci

Održana premijera dokumentarnog filma “Dug put u Evropu” portala EWB

EWB

Zatvoren četvrti ISAC-ov Bezbednosni seminar za mlade

EWB

Stilijanides: Još 4 miliona evra od EU za migrante u Srbiji

EWB