fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Mišljenja

Nesporazumi oko poglavlja 31: Da li Litvanija blokira Srbiju?

Riga; Foto: Pixabay

Proteklih dana, beogradski dnevni list Večernje novosti objavio je, pod naslovom „Litvanija nas uporno koči zbog Rusije“, izjavu ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović o protivljenju Litvanije otvaranju poglavlja 31 koje se odnosi na spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku.

Povod za ovaj tekst bila je molba Vladi Republike Litvanije da ne sputava Srbiju na putu ka EU koju je u Beogradu javno izneo mađarski šef diplomatije Peter Sijarto.

U svojoj izjavi, ministarka Joksimović procenila je da poglavlje 31 neće biti otvoreno do kraja 2018. zato što izveštaj o njegovom skriningu nije usvojen tokom prve polovine godine. Kao razlog za to navela je protivljenje Litvanije, koje je posledica prvenstveno dobrih odnosa Beograda i Moskve.

Pored toga što se pojavila u tekstu indikativnog naslova, izazvala je niz komentara u drugim medijima (vodećim novinskim agencijama, Blicu i drugim), koje su upućivale na to da Litvanija, svojim nedavnim i/ili učestalim postupcima, blokira Srbiju oko otvaranja ovog (ne toliko zahtevnog) poglavlja. Članci ne samo da nisu bili precizni, nego nisu sadržavali mišljenje druge strane – Ministarstva spoljnih poslova ove baltičke države. Na kraju dana mogao se izvući utisak da se Litvanija generalno protivi članstvu Srbije u EU.

Skoro tačno pre godinu dana, na bezbednosnoj konferenciji u Rigi, razgovarao sam sa ministrom spoljnih poslova Litvanije, gospodinom Linasom Linkevičijusem. U intervju za portal European Western Balkans, Linkevičijus izneo po tonu poprilično drugačiji stav, rekavši između ostalog da „proces evropskih integracija (Srbije) generalno pozitivan“, te da se njegova zemlja veoma zalaže za proširenje Evropske unije. Linkevičijus je izrazio određene rezerve na srpsko neuvođenje sankcija Rusiji i vojne vežbe sa tom zemljom, ali je podvukao da Litvanija želi da vidi Zapadni Balkan u evroatlantskoj zajednici.

Zbog različitih poruka koje su nosili intervju sa ministrom Linkevičijusem i izjava ministarke Joksimović (ili njeno tumačenje od strane medija), moj kolega sa portala European Western Balkans, Aleksandar Ivković, se obratio Ministarstvu spoljnih poslova Republike Litvanije u nameri da otkloni moguće nedoumice.

U svom opštinrnom odgovru, Ministarstvo je naglasilo da Izveštaj o skriningu za poglavlje 31 u pregovorima sa Srbijom „nije diskutovan već nekoliko godina“. Dakle, tvrdnja da Litvanija aktivno blokira Srbiju prilikom otvaranja ovog poglavlja ne odgovara realnoj situaciji.

Litvansko ministarstvo je ponovilo stav gospodina Linkevičijusa, prema kome je ova zemlja smatra da spoljna politika Srbije nije dovoljno usklađena sa spoljnom politikom EU (trenutno 49% od 100%), što ne stvara „dobru političku osnovu na nivou EU za diskusiju o otvaranju poglavlja 31“. Međutim, takođe je istaklo da progresivno usklađivanje sa politikama i standardima EU svakako treba da bude nagrađeno daljim napretkom na putu evropskih integracija.

S obzirom na odgovor Ministarstva spoljnih poslova Litvanije, ostaje nejasno zašto je prvenstveno Orbanov ministar Sijarto, pa onda i ministarka Joksimović, insistirali na tome da Srbija baš ove godine neće otvoriti poglavlje 31 i to baš zbog protivljenja Litvanije. Situacija u ovoj oblasti je već godinama nepromenjena, baš kao i kriterijumi, a otvaranje poglavlja 31, pored 3 – 4 već spremnih poglavlja koja u svakom trenutku mogu biti otvorena, uopšte nije tema.

Takođe, Litvanija, ali i Letonija i Estonija, o čemu je portal European Western Balkans pisao krajem prošle godine, ne povlače aktivno nikakve poteze koje Srbiju ometaju na njenom putu ka EU, što se moglo zaključiti iz medijskih natpisa. Stoga je ovakva izjava ministarke nosila rizik da bude pogrešno protumačena – kao što se i desilo.

Po nezvaničnim navodima do kojih smo došli u razgovoru sa kolegama iz Brisela, Izveštaj o skriningu za poglavlje 31 u pregovorima sa Srbijom, nalazi se u fioci nekog mnogo moćnijeg ministarstva spoljnih poslova jedne od država člnica, čiji je stav da do kraja procesa dijaloga sa Prištinom, nema potrebe pritiskati Srbiju zbog neusaglašavanja sa EU u pogledu poglavlja 31.

Povezani članci

Ko posle Tanje Miščević?

N. T. Štiplija

[Video] Saradnja sa Zapadom se medijski marginalizuje

EWB

Kako sprovesti postepeno pristupanje EU: Jedinstveno tržište, fazni model ili nešto treće?

Aleksandar Ivković