fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Nezadovoljstvo u Makedoniji i Grčkoj: višestruko protivljenje članstvu u NATO

Zastava Makedonije; Foto: pixabay

BRISEL / SKOPLJE/ ATINA – Poziv NATO upućen Makedoniji da se priključi tom savezu, nakon što primeni sporazum o promeni imena te bivše jugoslovenske republike koji su potpisali Skoplje i Atina, podelio je makedonsku političku scenu i makedonsko društvo.

Dok su vladajuća SDSM i premijer Zoran Zaev sa svojim koalicionim partnerima zakazali slavlje povodom dobijanja poziva za priključenje te države NATO u 14 makedonskih gradova, lider najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE, Kristijan Mickoski pozvao je građane da se priključe protestu, koji će biti održan u nedelju u 13 sati u Kavadarcima.

“Ne postoji datum za otpočinjanje pregovora sa EU niti bezuslovni poziv za NATO. I to je zato što imamo nesposobnu vladu. Moramo stati na put porazima, a odgovor možete dati samo vi. Zato ćemo da nastavimo da protestujemo i pozivam vas da dođe u Kavadrce i priključite se protestnom maršu”, rekao je Mickoski u video obraćanju javnosti.

Zaev je, pak, iz Brisela pozvao građane da se pridruže velikoj proslavi koja će biti održana u subotu u 15 gradova širom Makedonije.

Situacija nije manje problematična ni sa grčke strane. Lider ultradesne stranke Nezavisni Grci, koalicioni partnera u vlasti Grčke, Panos Kamenos, izjavio je danas u Briselu da sporazum Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije neće biti ispunjen i da ta bivša jugoslovenska republika neće postati članica NATO pod imenom Republika Severna Makedonija.

Kamenos, naime, tvrdi da sporazum ili neće proći skupštinu ili na referendumu, koji bi u Makedoniji trebalo da bude organizovan krajem septembra ili početkom oktobra.

“Nema šanse da ta zemlja uđe u NATO sve dok koristi naziv Makedonija”, rekao je Kamenos, prenele su agencije.

Prethodnog dana, grčki konzervativni opozicioni lider Kirijakos Micotakis optužio je koalicionu vladu da je odustala od “najjačeg aduta” u sporu u vezi s imenom Makedonije, time što je uklonila prigovore Atine vezane za članstvo te bivše jugoslovenske republike u NATO.

“Pre tri nedelje u Prespi, premijer Aleksis Cipras i ministar odbrane Panos Kamenos priznali su navodnu makedonsku nacionalnost i jezik. To se dogodilo uprkos totalnom protivljenju – rekao bih negodovanju – stanovništva”, rekao je Micotakis, preneo je grčki list Katimerini.

Ciprasu i Kamenosu će uskoro suditi zbog toga grčki narod, zaključio je Micotakis.

Povezani članci

Volters: Poštujem ono što radi Vojska Srbije

EWB

Kentera: Srbija suviše bitna na Balkanu da bi bila neutralna

EWB

NATO: Podrška stabilnosti regiona, cenimo partnerstvo sa Srbijom

EWB