fbpx
European Western Balkans
Društvo

Nezavisno pravosuđe u budućem Ustavu Republike Srbije

Evropski pokret u Srbiji

NOVI SAD – Predstojeće promene Ustava Srbije u sklopu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji treba iskoristiti za širok konsultativni proces čiji bi ishod bio ustavni tekst koji odražava konsenzus o osnovnim vrednostima na kojima počiva naše društvo. Ovo će ujedno biti i tema predstojeće debate u Novom Sadu koja nosi naziv “Nezavisno pravosuđe u budućem Ustavu Republike Srbije”, a koja će biti održana u sredu, 21. juna na Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu.

Ustavom iz 2006. godine uspostavljen je sistem koji ne daje dovoljne garancije za nezavisan rad sudske i nedovoljno podržava rad nezavisnih institucija.

Namera skupa je da se javnosti i odlučiocima predlože konkretni predlozi za obezbeđivanje nezavisnog pravosuđa u budućem Ustavu Republike Srbije.

Na javnoj raspravi će govoriti dr Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji, Milan Antonijević iz Jukom-a, prof. dr Violeta Beširević sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union i prof. dr Vladimir Medović sa Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment Univerziteta Privredne akademija u Novom Sadu.

Javnu raspravu organizuje Evropski pokret u Srbiji (EPuS) povodom predstavljanja predloga praktične politike “Bitka za podelu vlasti i vladavinu prava” autora Milana Antonijevića.

Javni događaj je organizovan u okviru projekta Promene ustava na putu ka EU koji finansijski podržava ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji u okviru MATRA programa Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije. Debata počinje u 11 časova.

Povezani članci

Antonijević: Dinamičan sastanak sa Mekalisterom

EWB

Sastanak Radne grupe Konventa za Poglavlje 20

EWB

Sednica Radne grupe Konventa za Poglavlje 28

EWB