fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Nič: Razmena teritorija Srbije i Kosova uvod u druge podele na Balkanu

Tači, Han, Kurc i Vučić; Foto: Predsednik RS

BERLIN – Razmena teritorija je realna ako na njoj istraju lokalni lideri, a dozvole je velike sile, rekao je viši saradnik centru „Robert Boš“ za centralnu i istočnu Evropu, Rusiju u centralnu Aziju pri Nemačkom društvu za spoljnu politiku Milan Nič.

On je u intervjuu za Dojče vele naveo da se u ovom slučaju ne radi samo o korigovanju granica, ali i da bi posledice bile teško sagledive.

„Iluzija je misliti da možete imati sasvim malu kontrolisanu razmenu teritorija. Razumljivo je zašto je to privlačna ideja kada je u pitanju taj mali komad Balkana – ako govorimo o severu Kosova i Preševu – ali (se) tu neće stati. To je korak unazad ka novoj podeli koja neće stati u Mitrovici. Počeće u Mitrovici, a sutra će biti velika podela u Bosni i možda u Makedoniji. Čujem i zabrinutost zbog paralelnih aranžmana Prištine i Tirane: drugim rečima, na duge staze ove razmena teritorija na etničkom principu smatra se korakom ka Velikoj Albaniji“, naveo je Nič.

On je rekao i da je pozicija Nemačke po ovom pitanju „striktna i veoma glasna“,

Prvo, iza zatvorenih vrata tokom sastanaka kancelarke Merkel ovde u Berlinu sa predsednikom Vučićem i predsednikom Tačijem. A onda i sa bosanskim premijerom. O tome je pričala i sa Plenkovićem. I možda Merkel nije htela da doliva još ulja na vatru davanjem još jedne izjave i zaoštravanjem diskusije. Dakle ne vidim nikakve promene ili zaokrete u nemačkoj poziciji”, kazao je Nič

On je ocenio i da pojedini drugi „igrači“, poput Vašingtona, menjaju stavove po pitanju korekcije granica, što se može tumačiti kao prepuštanje rešavanja situacije EU.

“Izjava Džona Boltona, savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, za mene je znak da su spremni da razmotre nova rešenja jer više nisu posebno zainteresovani. Na američku ulogu i vođstvo u regionu više ne gledaju kao na stvar koju žele da nastave. Taj je problem ostavljen Evropljanima”, navodi Nič.

Po njegovim rečima, Berlin je  “veoma nezadovoljan ulogom komesara Hana, visoke predstavnice Mogerini i austrijskog predsedavanja EU posljednjih dana”, zbog toga što su ohrabrivali lidere Srbije i Kosova da krenu ovim putem.

“(Oni su) zvanično govorili da je istorijski dogovor važniji od detalja. A to nije usklađena pozicija EU. Išli su austrijskom linijom, doprineli su izvesnom diplomatskom momentumu na osnovu inicijativa iz Beograda, ali su solirali”, kaže Nič.

Povezani članci

Marsijak: Etničke granice protivne su etici evropskih integracija

EWB

Kako dalje sa dijalogom Beograda i Prištine?

EWB

Gradonačelnici na severu Kosova podneli ostavke

EWB