fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Nikola Dimitrov – Dobitnik EWB nagrade za doprinos evropskim integracijama regiona

BEOGRAD – Nagradu za doprinos evropskim integracijama regiona portala European Western Balkans, povodom petogodišnjice svog rada, dodeljuje ministru spoljnih poslova Severne Makedonije Nikoli Dimitrovu.

“Specijalni trud koji je uložio kako bi Severnu Makedoniju i region približio Evropskoj uniji, kao i doprinos miru i saradnji u regionu, pre svega zbog normalizacije odnosa Grčke i Severne Makedonije, Nikolu Dimitorva čine političarem koji je u regionu pružio veoma značajnu podršku demokratskim refromama u prevazilažnju problema iz prošlosti”, stoji u obrazloženju nagrade.

Povodom proslave petog rođendana portala European Western Balkans i zahvalnice zbog nagrade koja mu je dodeljena, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije kaže da bez EWB-a medijska scena ne bi bila potpuna.

“Kako Evropa ne bi bila potpuna bez Zapadnog Balkana, tako ni medijska scena ne bi bila kompletna bez portala European Western Balkans, koji je uvek prisutan, pravovremen i fokusiran na stvari koje su važne – zajednička EU budućnost. Čestitam EWB portalu na uspeših pet godina! Hajde da zajedno podstičemo transformativne procese i da uskoro slavimo evropsku priču Zapadnog Balkana”, ističe ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov.

Nagrada će ministru Dimitrovu biti uručena naknadno zbog njegove turneje po prestonicama država članica Evropske unije.

Nikola Dimitrov postao je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije pre dve godine u Vladi premijera Zorana Zaeva. Smatra se jednim od najzaslužnijih političara za rešavanje višedecinsjkog spora sa Grčkom oko imena države, što je rezultiralo time da Severna Makedonija doije pozivnicu za članstvo u NATO-u i podršku Atine za otvaranje pregovora sa EU.

Profeisonalni je diplomata, nekadašnji ambasador u SAD-u i Holandiji, ali i jedan od najgalsnijih zagovornika evroatlanskih integarcija Zapadnog Balkana i regionalne saradnje. Često u svojim govorima naglašava koliko su dobri odnosi između zemalja regiona značajni na putu ka EU.

“Ceo region se trudi da uhvati voz koji je u pokretu. Za Makedoniju je nezamislivo da bude srećna i demokratska zemlja, ako i Srbija nije takva. Zajedno smo u ovome i drago mi je zbog toga.” (Vreme, 19.04.2018. godine)

Pre nego što je postao ministar spoljnih poslova, Dimitrov je bio i aktivni član civilnog društva i istaknuti član Haškog instituta za globalnu pravdu.

Povezani članci

Vanredno zasedanje AFET-a zakazano za 29. maj

EWB

Bobić: Građani Srbije veruju u evropske vrednosti

EWB

Mediji u Srbiji znatno pozitivnije o Kini i Rusiji nego o EU i SAD

EWB