fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

NKEU: Evropske integracije su mehanizam unutrašnjeg razvoja društva

Četvrta plenarna sednica NKEU: Nataša Dragojlović, Jadranka Joksimović, Vladimir Marinković, Tanja Miščević;; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Da će pred ulazak u EU biti održan referendum u Srbiji, da se trenutno radi na svim poglavljima i da je uloga civilnog društva u procesu pregovora sa Evropskom unijom neupitna, rečeno je danas na četvrtoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji koja je održana u Narodnoj skupštini.

Na sednici su o ostvarenim rezultatima i planovima za naredni period u procesu pregovora Srbije sa EU govorili ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Vlade Republike Srbije Jadranka Joksimović, šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević i potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Marinković. Na sednici je bilo najavljeno da će govoriti i predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, ali je umesto nje govorio potpredsednk Narodne skupštine Republike Srbije. Razgovor je moderirala koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović.

Jadranka Joksimović je istakla na sednici da su i uprkos verovatnoj transformaciji Unije, za koju su svi svesni da trenutno suočava sa brojnim izazovima, dobiti od ulaska u EU za Srbiju veći nego troškovi, kako materijalni, tako i svi ostali. Prema njenim rečima Evropske integracije su mehanizam unutrašnjeg razvoja, a ne samo spoljnopolitička odluka, a čak i samo usvajanje evropskih standarda od velike koristi za razvoj Srbije. Ipak, ona je napomenula da je za celokupan proces od izuzetne važnosti podrška nevladinih organizacija, ali i razumevanje građana.

“Pred samo članstvo u EU naravno da će biti održan referendum, naravno da će se građani pitati da li oni to žele, zato molim organizacije civilnog društva da nam pomognu da zajedno razbijemo percepciju da mi nešto moramo, da nas Brisel i EU teraju. To je proces u koji smo ušli pre više od decenije i prošli kroz razne faze, tako da mi treba da razuemo da je to naša želja i stvarnost kakvu želimo da kreiramo. Ako su evropske integracije mehanizam kroz koji gradimo brže i bolje društvo, onda je to valjda samo na našu korist”, rekla je Joksimović dodajući da su i same političke prilike u društvu nešto što je vrsta preduslova za ulazak u EU jer se očekuje da bilo koji podregion EU ne bude turbulentan.

Potpredsednik Narodne skuštine Republike Srbije Vladimir Marinković optimističan je kada govori o stavu građana prema Evropskoj uniji.

“Proces pristupanja jeste svojevrstan proces kreiranja budućnosti i stalnog učenja. Zato je od velikog značaja pravovremeno objasniti građanima šta se menja u našem javnom životu. Drago mi je što još uvek 47% građana Srbije podržava članstvo u EU”, rekao je Marinković i podsetio da je upravo parlament forum za razmenu mišljenja o procesu.

Šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, Tanja Miščević je istakla da je Nacionalni konvent vrlo važan segment kontrolnog mehanizma čitavog pregovaračkog procesa i navela da se u ovom momentu radi na svim poglavljima. Posebno je naglasila da će vrlo brzo početi konsultacije o poglavlju 27 i da će na njemu biti neophodan ozbiljan rad, ali i poglavlju 12, o bezbednosti hrane, veterinarskoj i fitosanitarnoj politici da ih i pored ovih dostignuća očekuju i brojni drugi zadaci.

“Več početkom maja završićemo prvi dokument o vladavini prava ili prvi Polugodišnji izveštaj o ispunjavamnju prelaznih merila za poglavlja 23 i 24. Ovo je prvi ovakav izveštaj, koji smo iskoristili i da naučimo o tome kako bi zapravo trebalo da izveštavamo i kako bi trebalo da izgledaju tabele koje ispunjavaju tužioci, sudije i drugi učesnici ovog procesa”, rekla je Tanja Miščević i istakla da su za napredak u okviru ovih poglavlja bile zainteresovane ne samo organizacije civilnog društva već i srpska biznis zajednica.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović održala je prezentaciju o značaju i dosadašnjem radu Nacionalnog konventa i njegovom doprinosu procesu pregovora umesto najavljene diskusije u kojoj je predviđeno da po jedan član iz svake Radne grupe predstavi kakvo je trenutno stanje u poglavlju kojim se ta radna grupa bavi.

Nakon razgovora o procesu pregovora Srbije sa Evropskom unijom, Šefica pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, članovi Pregovaračkog tima i koordinatori Nacionalnog konventa o EU odgovarali su na pitanja o procesu pregovora sa EU.

Povezani članci

Dometi unutrašnjeg dijaloga

Stefan Surlić

Negre: Srbija jedan od lidera u privlačenju stranih direktnih investicija u ovom regionu

EWB

Bez izlaska iz mitova, ostaćemo u zapećku globalnih kretanja

Aleksandra Joksimović