fbpx
European Western Balkans
Društvo

NKEU: Najoštrije osuđujemo napad na profesore Fakulteta političkih nauka

Fakultet političkih nauka u Beogradu; Foto: Instagram / FPN

BEOGRAD – Nacionalni konvent o Evropskoj uniji i Radna grupa za Poglavlje 35 najoštrije osuđuju targetiranje, pozive na linč i ugrožavanje slobode akademskog istraživanja profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu, navodi se u saopštenju.

“Takođe pozivamo Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Beogradu i nadležne organe da nedvosmisleno osude ove napade i hitnom reakcijom stanu u zaštitu nastavnog osoblja”, dodali su iz NKEU.  Podsetili su državne organe i javnost u Srbiji da je neprihvatljiva svaka vrsta napada na slobodu izražavanja.

“Svedoci smo svakodnevnih napada na aktiviste, novinare, političare, profesore i društveno aktivne pojedince i pojedinke, a normalizacija ovakvog postupanja može dovesti do ozbiljnih posledica po njihovu bezbednost i društveni život uopšte”, dodaje se u saopštenju.

Posebno se naglašava da je polarizacija u društvu posebno problematična u trenutku kada imamo napredak u pregovorima o normalizaciji odnosa sa Prištinom, a kada se sve češće napadaju i proganjaju neistomišljenici.

“Nacionalni konvent o Evropskoj uniji neće dozvoliti da se nezadovoljstvo iz procesa pregovora prelije na pojedince, organizacije i grupe, bez obzira iz kog kruga oni dolaze. Nasilje nije i ne sme biti rešenje, otuda zahtevamo od državnih organa i nosioca najviših državnih funkcija da preventivno i hitno deluju u svim slučajevima koji dodatno raspiruju mržnju i netrpeljivost u osetljivom političkom trenutku”, saopštili su iz Nacionalnog konventa o EU.

Očekuju od nadležnog tužilaštva jasnu reakciju kako bi se pronašli oni koji misle da nekažnjeno mogu proganjati pojedince zbog njihovog javnog delovanja i zalaganja za ravnopravnost.

Veliki broj studenata i osoblja Fakulteta političkih nauka okupio se u petak ispred zgrade fakulteta kako bi iskazali nezadovoljnstvo zbo plakata koji su u četvrtak osvanuli protiv troje profesora ove institucije. Ispred FPN-a pojavili su se plakati sa natpisima “izdajnik” i grbom OVK, a na fotografijama se naalze zaposleni sa ovog fakutleta: docent FPN-a Stefan Surlić, vanredni profesor Marko Veković i docentkinja Jelena Lončar.

Kako je dnevni list Danas iza akcije sa objavljivanjem zastašujućih plakata potpisala se “Organizacija revolucionarnih nacionalista”, dok su određene desničarske grupacije, među kojima su i one neonacističke, već su na društvenim mrežama preuzele zasluge za ovu akcija.

 

Povezani članci

Produžen rok za dostavljanje komentara na Nacrt akcionog plana za poglavlje 23

EWB

Konferencija “Na putu ka EU i zdravoj životnoj sredini”

EWB

Kakva nas Evropa čeka posle Bregzita?

EWB