fbpx
European Western Balkans
Društvo

NKEU: Najoštrije osuđujemo napad na profesore Fakulteta političkih nauka

Fakultet političkih nauka u Beogradu; Foto: Instagram / FPN

BEOGRAD – Nacionalni konvent o Evropskoj uniji i Radna grupa za Poglavlje 35 najoštrije osuđuju targetiranje, pozive na linč i ugrožavanje slobode akademskog istraživanja profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu, navodi se u saopštenju.

“Takođe pozivamo Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Beogradu i nadležne organe da nedvosmisleno osude ove napade i hitnom reakcijom stanu u zaštitu nastavnog osoblja”, dodali su iz NKEU.  Podsetili su državne organe i javnost u Srbiji da je neprihvatljiva svaka vrsta napada na slobodu izražavanja.

“Svedoci smo svakodnevnih napada na aktiviste, novinare, političare, profesore i društveno aktivne pojedince i pojedinke, a normalizacija ovakvog postupanja može dovesti do ozbiljnih posledica po njihovu bezbednost i društveni život uopšte”, dodaje se u saopštenju.

Posebno se naglašava da je polarizacija u društvu posebno problematična u trenutku kada imamo napredak u pregovorima o normalizaciji odnosa sa Prištinom, a kada se sve češće napadaju i proganjaju neistomišljenici.

“Nacionalni konvent o Evropskoj uniji neće dozvoliti da se nezadovoljstvo iz procesa pregovora prelije na pojedince, organizacije i grupe, bez obzira iz kog kruga oni dolaze. Nasilje nije i ne sme biti rešenje, otuda zahtevamo od državnih organa i nosioca najviših državnih funkcija da preventivno i hitno deluju u svim slučajevima koji dodatno raspiruju mržnju i netrpeljivost u osetljivom političkom trenutku”, saopštili su iz Nacionalnog konventa o EU.

Očekuju od nadležnog tužilaštva jasnu reakciju kako bi se pronašli oni koji misle da nekažnjeno mogu proganjati pojedince zbog njihovog javnog delovanja i zalaganja za ravnopravnost.

Veliki broj studenata i osoblja Fakulteta političkih nauka okupio se u petak ispred zgrade fakulteta kako bi iskazali nezadovoljnstvo zbo plakata koji su u četvrtak osvanuli protiv troje profesora ove institucije. Ispred FPN-a pojavili su se plakati sa natpisima “izdajnik” i grbom OVK, a na fotografijama se naalze zaposleni sa ovog fakutleta: docent FPN-a Stefan Surlić, vanredni profesor Marko Veković i docentkinja Jelena Lončar.

Kako je dnevni list Danas iza akcije sa objavljivanjem zastašujućih plakata potpisala se “Organizacija revolucionarnih nacionalista”, dok su određene desničarske grupacije, među kojima su i one neonacističke, već su na društvenim mrežama preuzele zasluge za ovu akcija.

 

Povezani članci

Organizacije civilnog društva iz ZB i EU usvojile Deklaraciju u susret Samita EU-Zapadni Balkan

EWB

EU i Norveška donirale respiratore i monitore vredne 4,5 miliona evra

EWB

Spor put Srbije ka EU: Od nekorišćenja kapaciteta do teških političkih pitanja

Aleksandar Ivković