fbpx
European Western Balkans
Društvo

NKEU: Produžiti javnu raspravu o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima

Vlada Republike Srbije; Foto: Vlada Republike Srbije

BEOGRAD – Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU) pozvao je Ministarstvo unutrašnjih poslova da javnu raspravu o Nacrtu zakonu o unutrašnjim poslovima produži do 31. januara naredne godine i smatra da predložena rešenja nisu po meri građana, niti ispunjavaju obaveze koje je Vlada preuzela u okviru pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, prenosi FoNet.

U saopštenju se ukazuje da sporni Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima uređuje oblast koja je od suštinske važnosti za vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava, što se odnosi na poglavlje 23 pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, i preduslov je za brojne druge reforme planirane u poglavlju 24.

„Iako je MUP održao nekoliko sastanaka o sistemu biometrijskog nadzora, koji se Nacrtom prvi put uvodi u pravni sistem Srbije, i dalje nisu ispunjeni uslovi neophodnosti i srazmernosti za njegovo korišćenje, kako to predviđa Evrospka konvencija o ljudskim pravima, na šta organizacije civilnog društva uporno ukazuju“, ističe se u saopštenju.

Pored toga, dodaje se, uprkos jasnim preporukama Evropske komisije i prelaznim merilima u poglavlju 24 u vezi sa reformom policije, pre svega u oblasti unapređenja operativne autonomije i saradnje policije i tužilaštva, ta merila nisu prepoznata u Nacrtu, a obrazloženje se uopšte ne referiše na obaveze Srbije iz Akcionog plana za poglavlje 24.

Poseban razlog za zabrinutost, upozoravaju iz NKEU, je činjenica da je većina problematičnih novina u ovom Nacrtu, uz minimalne jezičke korekcije, preuzeta iz prošlogodišnjeg Nacrta, koji je nakon oštre reakcije javnosti povučen iz procedure.

Dodatno zabrinjava i način na koji se vodi rasprava o ovako važnom zakonu, jer se već drugi put organizuje u minimalnom zakonskom roku, paralelno sa brojnim drugim raspravama o nacrtima zakonskih akata, u vreme praznika i inače povećanog obima posla krajem godine.

Iz NKEU podsećaju da je i prethodna verzija Nacrta takođe stavljena na javnu raspravu u zakonom minimalno predviđenom roku krajem avgusta 2021, usred letnjih odmora i bez adekvatnog uključivanja zainteresovane javnosti.

Evropska komisija je u poslednjem Izveštaju za Srbiju ukazala upravo na problem kratkih i neadekvatnih javnih rasprava o zakonima od velikog javnog interesa, kao i na potrebu da se osigura sistematska saradnja organizacija civilnog društva i Vlade.

Povezani članci

Han: Srbija drži ključeve od vrata Evropske unije

EWB

Sonji Liht dodeljen nemački Orden zasluge

EWB

Šib i Fabrici: Srbija mora da radi na vladavini prava kako bi otvorila poglavlja

EWB