fbpx
European Western Balkans
Društvo

NKEU: Produžiti rokove javne rasprave o Akcionom planu za Poglavlje 23

BEOGRAD – Radna grupa Nacionalnog konventa za Poglavlje 23 (NKEU) u pregovorima o članstvu Srbije u Evrpskoj uniji i Međusektorska grupa za slobodu izražavanja i medija pozvali su danas Ministarstvo pravde da produži rok za javnu raspravu i stručne komentare o Prvom nacrtu revidiranog Akcionog plana za to poglavlje.

Zbog važnosti tog strateškog dokumenta za pristupanje Evropskoj uniji i njegove obimnosti, ove organizacije smatraju da je rok za podnošenje pisanih predloga – 8. februar, neadekvatan, jer ne ostavlja dovoljno vremena za detaljne komentare i analizu izmena.

U saopštenju Nacionalnog konventa se ocenjuje da održavanje okruglog stola, zakazanog za 6. februar, zbog kratkih rokova i odsustva plana javne rasprave ne stvara platformu za razmenu argumenata, već se svodi na prezentaciju revizije Akcionog plana.

Nacionalni konvent tvrdi da poziv za javnu raspravu nije javno objavljen na internet prezentaciji Ministarstva pravde.

U saopštenju se dodaje da je neophodno organizovati i posebnu sednicu Radne grupe Nacionalnog konventa s Pregovaračkim timom i predstavnicima Ministarstva pravde na tu temu, pre nego se dostave jasni pisani komentari na Akcioni plan, kako bi se uvideli razlozi za izmenu i/ili brisanje pojedinih aktivnosti.

Pre svega, neophodno je da Ministarstvo pravde dostavi jedinstven dokument koji sadrži pregledan predlog izmena i da Vlada donese jasan plan javne rasprave.

Neophodno je da proces revizije Akcionog plana za Poglavlje 23 bude inkluzivan, dostupan i transparentan, odnosno uključi sve relevantne aktere na transparentan način i u skladu sa procedurama koje treba da odlikuju kvalitetnu javnu raspravu.

Povezani članci

Konferencija “Move.Link.Engage. Rethinking Europe and Western Balkans”

EWB

Joksimović otvorila Sajam projekata EU

EWB

Jovana Marović: Region mora da povuče odlučnije „rezove“

Marija Stojanović