fbpx
European Western Balkans
Društvo

NKEU traži hitnu reakciju policije i tužilaštva zbog pretnji organizacijama civilnog društva

Logo Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji; Izvor: NKEU

BEOGRAD – Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU) najoštrije osuđuje i traži hitnu reakciju policije i tužilaštva zbog serijala objava kojima se preti organizacijama civilnog društva, istraživačkim novinarima i aktivistima koji ukazuju na propuste vlasti i nadležnih organa u suprotstavljanju organizovanom kriminalu, navodi se u saopštenju NKEU.

Ističe se da je povod oglašavanja emitovanje video spotova u kojima se istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), Saša Đorđević, neosnovano optužuje da preti predsedniku, kao i video u produkciji portala Prismotra, u kome se BCBP, osnivač Nacionalnog konventa o EU, označava kao “NATO lobista”.

“Obe objave su nastale nakon ukazivanja na konkretne propuste u postupanju nadležnih institucija. Nacionalna Avangarda je kreirala spot protiv BCBP-a po objavljivanju analize upotrebe sektora bezbednosti tokom vanrednog stanja. Nizom objava u kontinuitetu oni pokušavaju da BCBP označe kao neprijateljsku organizaciju koja ‘ima agente i izvodi operacije'”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se proizvodnja diskreditujućeg sadržaja intenzivira nakon što Krik ponovo otkriva da je sin predsednika Republike zatečen u društvu kriminalaca i analize u kojoj istraživač BCBP-a, Saša Đorđević, daje prikaz institucionalnog okvira u kom postoji sistem kontraobaveštajne i fizičke zaštite štićenih lica, a koje jeste i sin predsednika Republike.

“Jedini cilj tog teksta je bio da se ukaže na činjenicu da Srbija ima sistem u kom se zna ko je i u kojoj meri bio nadležan da člana porodice predsednika Republike po Ustavu i zakonima ove zemlje kontraobaveštajno i fizički štiti i zaštiti. Smatramo da je ukazivanje na ove činjenice bila obaveza stručnih organizacija, kada već zvanične institucije u čijoj je to nadležnosti, nisu učinile ništa”, piše u saopštenju.

NKEU ističe da se objavljivanjem podataka iz biografija univerzitetskih profesora i javnih ličnosti, koji su članovi Upravnog odbora ove organizacije, uz optužbe da svojim analitičkim radom “ugrožavaju bezbednost države i pozivaju na nemire u zemlji “ i to sve “po nalogu NATO”, njima crta meta na čelu i najdirektnije ugrožava bezbednost, pravo na rad i pravo na slobodu mišljenja i slobodu govora.

“Pored BCBP-a, portal Prismotra čije vlasništvo i urednička struktura nisu javno dostupni, u istom maniru targetira i novinare nezavisnih medija (Danas, Vreme, NIN itd.) i aktiviste uglednih organizacija civilnog društva, od kojih su većina, takođe, članice Nacionalnog konventa o EU. Nedavno su predmet sličnih napada bili BIRODI i Beogradski centar za ljudska prava”, navodi NKEU i dodaju da tvrde da je u pitanju organizovana kampanja protiv građanskog društva koje ukazuje na neadekvatne odgovore institucija, a koja može imati ozbiljne posledice i po ličnu bezbednost njihovih članova, kao i na profesionalni integritet i ugled u društvu.

U saopštenju se ističe da su objave protiv BCBP i drugih medija i aktivista plasirane istog dana kada su objavljene i na sajtu Prismotre i sinhrono emitovane na nekoliko lokalnih medija (TV Pančevo, TV Dunav iz Novog Sada, TV Rubin iz Kikinde itd.).

“Na vreme upozoravamo nadležne organe i institucije na moguće posledice nepostupanja prema medijima čiji je cilj diskreditacija organizacija civilnog društva i uglednih pojedinaca”, navodi NKEU i najavljuje da će protiv sponzora i osnivača Prismotre i Nacionalne avangarde pokrenuti sudski proces.

Nacionalni konvent o EU  je savez više od 760 organizacija i velikog broja pojedinaca koji prate, ocenjuju i svojim preporukama pokušavaju da unaprede pregovarački proces pristupanja Srbije EU i njegove rezultate.

Povezani članci

Manco: Evropski put pripada mladima

EWB

Maja Bobić u rukovodstvu Međunarodnog evropskog pokreta

EWB

CRTA: Političari da se uzdrže od kampanje u toku epidemije

EWB