fbpx
European Western Balkans
Politika

NKEU u Briselu: Region u fokusu EU, od Srbije zavisi hoće li iskoristiti šansu

Foto: NKEU

BRISEL – Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniju (NKEU) Bojana Selaković izjavila je danas da je Evropska unija (EU) vratila fokus na region Zapadnog Balkana i da je data šansa za ubrzavanje evropskih integracija Srbije, saopštio je NKEU.

Ona je nakon studijske posete predstavnika NKEU Briselu navela da je ta organizacija u svim razgovorima sa evropskim zvaničnicima istakla značaj potrebe da se osiguraju medijske slobode u Srbiji, pre svega kroz jačanje uloge Regulatornog tela za elektronske medije.

Koordinator Radne grupe za političke kriterijume NKEU Srđan Majstorović naveo je da je ključna poruka sagovornika u Briselu bila da su se nakon agresije Rusije na Ukrajinu vrata EU ponovo otvorila za nove članice, ali i da ne deluje da je Srbija uspela da iskoristi taj momenat.

“Nažalost, na više sastanaka je ponovljeno da EU ne vidi da je vlast u Srbiji prepoznala ovaj istorijski trenutak, koji neće dugo trajati, što može imati ozbiljne posledice po nastavak dinamike pristupanja Uniji. Zbog toga je ugled Srbije među članicama i građanima EU dodatno narušen”, rekao je Majstorović.

Dodao je da je posebno naglašeno da geopolitički kontekst neće imati uticaj na značaj pitanja funkcionisanja demokratskih institucija i vladavine prava u Srbiji, jer samo uređene demokratije mogu biti kredibilan partner i dobrodošao član zajednice evropskih država.

Povezani članci

Majstorović: Teme samita EU-Zapadni Balkan biće pomoć EU, ali i poštovanje vrednosti

EWB

Alin Gojkovićevoj: Vrata EU su otvorena za Srbiju

EWB

Vlada ponovo ne reaguje na izveštaj Evropske komisije o vladavini prava

EWB