fbpx
European Western Balkans
Društvo

NKEU: Vlast da otvori argumentovanu raspravu o nalazima Evropskog parlamenta

Plenarna sednica NKEU; Foto: FoNet

BEOGRAD – Povodom usvajanja rezolucije Evropskog parlamenta o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije Nacionalni konvent o Evropskoj uniji poziva Vladu , Predsednika i Narodnu skupštinu Republike Srbije da reaguju na ocene Evropskog parlamenta o stanju u oblasti slobode izražavanja i nezavisnosti medija i da pitanje slobode medija tretira kao prioritet prvog reda u skladu sa rezolucijom Evropskog parlamenta.

“Pozivamo nadležne institucije da spreče zloupotrebe koje dovode do neopravdane prednosti pojedinih političkih aktera u medijima i da u skladu sa rezolucijom Evropskog parlamenta unaprede i zaštite medijski profesionalizam i pluralizam u Srbiji stvarajući prostor gde građani mogli slobodno da iznesu svoje mišljenje”, navodi se u saopštenju Konventa.

Kako se dodaje, Nacionalni konvent i organizacije civilnog društva već godinama upozoravaju na potrebu za rešavanjem slučajeva visokog kriminala i korupcije, na šta i Evropski parlament ukazuje naglašavajući da su potrebni napori i politička volja kako bi se u tom polju postigli opipljivi rezultati.

“Nacionalni konvent poziva nadležne institucije da detaljno, u skladu sa Rezolucijom Evropskog parlamenta, istraže slučaj  premeštaja tužiteljki iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, nakon što su počele istragu korupcije u najvećem javnom preduzeću u zemlji”, saopštio je NKEU.

Dodaju da zbog smanjenja trenda podrške javnosti članstvu Srbije u EU, Nacionalni konvent deli zabrinutost Evropskog parlamenta zbog dugogodišnje anti-EU i proruske retorike koja je široko rasprostranjena u provladinim medijima čime direktno utiču na oblikovanje stavova javnosti.

“Dodatno, Nacionalni konvent deli i ponavlja zabrinutost zbog retorike koju koriste visoki predstavnici vladajuće koalicije i koja ima direktan uticaj na jačanje negativnih stavova javnosti prema EU i klero-desničarskih stranaka i pokreta. Retorika koja namerno dovodi u pitanje vrednosti i principe na kojima počiva EU nanosi veliku štetu Srbiji i njenim šansama da iskoristi trenutak u kojem se reafirmiše strateški značaj politike proširenja”, stoji u saopštenju organizacija civilnog društva okupljenih u NKEU.

Podržavaju  hitno usvajanje amandmana na tekst Rezolucije kojem se najoštrije osuđuju masovna ubistava u Srbiji u maju 2023. godine i pozivaju nadležne institucije Republike Srbije da preduzmu sve što je u njihovoj moći da izvrše detaljnu istragu ovakvih slučajeva.

Dodaju da bi ovogodišnja rezolucija EP trebalo da bude podsticaj za Vladju Srbije da otvori argumentovanu raspravu o nalazima i preporukama iz ovog dokumenta i iskreno pristupi primeni preuzetih obaveza u okviru pristupnih pregovora u skladu sa vrednostima i principima na kojima se zasniva EU čija članica Srbija želi da postane.

“Nacionalni konvent izražava zahvalnost za iskazanu solidarnost i saosećanje poslanika EP izraženo odavanjem pošte poginulima na početku održavanja plenarne sednice Evropskog parlamenta”, zaključeno je u saopštenju NKEU.

Na jučerašnjoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, usvojena je rezolucija o Srbiji u kojoj se između ostalog Srbija podseća da, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, mora da se pridržava principa i politike EU.

Evropski parlament usvojio rezoluciju o Srbiji

 

Povezani članci

Globalni vetrovi promena i posledica na Zapadni Balkan

EWB

Organizacije koje bave zaštitom prava osoba sa invaliditetom upitale premijerku – koliko je umrlih u socijalnim ustanovama?

EWB

Organizacije civilnog društva iz Srbije predstavile preporuke o reformi pristupanja Zapadnog Balkana EU

EWB