fbpx
European Western Balkans
Društvo

NKEU: Zabrinutost da će veći fokus EU na spoljnu politiku ugroziti praćenje napretka u vladavini prava

Foto: Twitter/NKEU

BEOGRAD – Predstavnici Nacionalnog konventa o EU (NKEU) izrazili su zabrinutost da fokus na prioritetima koje EU ima kada je u pitanju spoljna politika, ne ugrozi stalno praćenje napretka Srbije u oblastima kao što su vladavina prava, slobode medija i socijalna jednakost, prenosi FoNet.

“Na sastanku sa predstavnicima Radne grupe za proširenje i zemaljama koje pregovaraju o pristupanju EU (COELA) oni su istakli da u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji Srbija može da ostvari značajan napredak u tim oblastima koje su važne za svakodnevni život naših građana”, navodi se u saopštenju.

Države članice EU podsetile su na značaj suštinskog uključivanja civilnog društva u proces pristupanja EU i kreiranje politike uopšte i zahvalile su se članovima NKEU na njihovom angažovanju i doprinosu procesu evropskih integracija Srbije.

Naglasili su koliko je značajno da Srbija dalje ubrza i sprovodi reforme u osnovnim oblastima, kao što su vladavina prava i osnovna ljudska prava, nezavisnost i funkcionisanje pravosuđa, sloboda izražavanja, uključujući slobodu medija, i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Države članice EU su, takođe, ponovile očekivanja da se Srbija uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Podsetile su na obimnu finansijsku pomoć koja se pruža u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć i Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan za podršku reformama Srbije u vezi sa pristupanjem EU i njenom usklađivanju sa standardima Unije

Povezani članci

Srbija da ojača prisustvo i uticaj u Briselu

EWB

Doprinos Zapadnog Balkana Konferenciji o budućnosti Evrope tema ove nedelje u Prespi

EWB

Predstavljene nove mere za bolju zaštitu prava potrošača

EWB