fbpx
European Western Balkans
Politika

Norčič Štamcar: Proširenje ka Zapadnom Balkanu važnije nego ikada

Mateja Norčič Štamcar; Foto: Delegacija EU u Srbiji

BEOGRAD – Unija ne želi nestabilnost u regionu. Put Beograda i Prištine ka Evropskoj uniji zavisi od uspotavljanja normalizacije odnosa, kaže zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar.

Norčič Štamcareva je na konferenciji Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije rekla danas da je istorijski trenutak da Beograd i Priština reše problem “jednom za svagda”, navodeći da status kvo nije rešenje.

“Evropska unija i sve države članice su mnogo puta pozvale Kosovo da odmah povuče takse (na srpsku robu) kako bi se vratili dijalogu. Smatramo da za dijalog ne postoji alternativa. Ove takse stoje Kosovu na putu ka EU”, kaže ona.

Norčič Štamcareva ističe da je proširenje ka Zapadnom Balkanu sada važnije nego ikada i da je u interesu Unije da obezbedi stabilnost i prosperitet u svom direktnom susedstvu.

“Naš cilj je da izbegnemo uvođenje nestabilnosti, a da izvezemo stabilnost. Ako investiramo u Zapadni Balkan, investiramo u stabilnost i bezbednost cele Evropske unije”, kaže Meteja Norčic Štamcar.

Ona smatra da je na Zapadnom Balkanu neophodan proces transformacije u kome će društva napredovati, to se već dešava, ali da posao još uvek nije završen.

“Može da se kaže da su svi naši partneri napredovali tokom ovih godina, ali različitim brzinama i intenzitetom. Srbija i Crna Gora su najdalje otišle u tome. 2018 godine je Severna Makedonija dobila zeleno svetlo i napredovala, kao i Albanija. Nadamo se da će u junu 2019. godine na sastanku saveta svi dobiti zeleno svetlo”, kaže Norčić Štamcareva i dodaje da u reformama takođe napreduju BiH i Kosovo i Metohija.

Zamenica šefa delegacije EU podvlači da proces evropskih integracija zavisi od zasluga svake zemlje pojedinačno,a ali da sve one treba da se bave problemima koji postoje u vladavini prava i borbi protiv korupcije, ali i rešavanju nasleđa prošlosti.

“Region mora da pokaže da je spreman da preuzmu kontrolu nad svojom sudbinom, da prevaziđe probleme i da bude deo zajedničke budućnosti u EU. EU je spremna da nastavi s političkom i finansijskom podrškom našim partnerima sa Zapadnog Balkana”, zaključuje zvaničnica Delegacije, dodajući da su parlamenti stubovi demokratije i da tu treba da se odvija debata.

Povezani članci

Danas: EU nemoćna da kazni Kosovo zbog uvođenja carina

EWB

Džonson: Strpljenje i fleksibilnost ključni za region

EWB

Lajčak: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine i situacija u BiH prioriteti EU

EWB