fbpx
European Western Balkans
Društvo

“Normalizacija odnosa nema alternativu”

Foto: Zoran Žestić/Tanjug

BEOGRAD – Normalizacija odnosa Beograda i Prištine nema alternativu, rečeno je na otvaranju konferencije “Realizacija normalizacije – Budućnost odnosa Beograda i Prištine” na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić istakla je da je važno da se govori o temi normalizacije odnosa, bez obzira koliko je ona teška i zahtevna.

“Normalizacija odnosa Beograda i Prištine nem alternativu, a do normalizacije može da dođe samo ako prestanemo da živimo u zamrznutoj prošlosti, jer tako imamo samo zamrznutu sadašnjost i zamrznutu budućnost”, navela je Grubješić.

Kaže da rešenje, kakvo god ono bilo, mora da smanji distancu i dovede do suživota dva naroda – srpskog i albanskog, kao i da normalizacija odnosa jedino može da promeni percepciju da su Srbi i Albanci večiti neprijatelji.

“Zato nije dovoljno da se normalizuju samo odnosi između vlada, predsednika, potrebna je normalizacija odnosa između naroda”, kaže Grubješić i dodaje da zamrznuti konflikt ničemu ne vodi.

Kaže da postoji izbor da se dođe do nužnog kompromisa ili da se odustane od bilo kakvog kompromisa.

Asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić naveo je da normaizacija kao proces predstavlja povratak u normalno stanje i normalne vrednosti, te da definisano kao proces – normalizacija rešava trenutno stanje, odnosno status kvo.

“Normalizacija podrazumeva da lideri Kosova i Srbije sednu i razgovorom dogovore sva otvorena pitanja, međutim danas svedočimo raspirivanju konfliktne situacije”, kazao je Surlić.

Direktor Fondacije Konrad Adenauer Norbert Bekman Dirkes naveo je da politike Srbije, Kosova i Albanije nisu usamljene, već postoje u evropskom kontekstu i kontekstu srpsko-nemačkog prijateljstva, kao i da diskusija o odnosima Beograda i Prištine nije regionalna, već ima i evropski i međunarodni značaj.

Istakao je da je još važniji dijalog i prihvatanje drugačijeg mišljenja, kao i drugih politika, te da je važno da se o ovoj temi bavi i u parlamentu.

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Dirkes kaže da je bilo uspona i padova, ali da je uz angažovanje međunarodne zajednice on bio moguć.

“Ideja je da kada se razgovara proces normalizacije će imati napredak. Razgovor je uvek bolji od pucanja, a kada počne da se puca, nema mogućnosti za razgovor”, kazao je Dirkes i istakao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine nužna, kao i dobri odnosi sa Albanijom.

Zamenica ambasadora Nemačke u Srbiji Dorotea Renate Gizelman navela je da je normalizacija tema koja je puna izazova i istakla da odnos između Beograda i Prištine mora da se normalizuje, kao i da normalizacija nema alternativu.

“Danas se dijalog zaglavio i aktuelna dešavanja svedoče o provokacijama sa obe strane. Beograd i Priština moraju da se potrude da opet dođe do normalizacije odnosa i to u interesu svih koji žive na Kosovu”, kazala je Gizelman.

Dodaje se da će svi biti gubitnici ako se stvari ovako nastave, te da provokacije jednih podstiču provokacije drugih.

“Provokacija je uvođenje taksi, ali provokacija je i kampanja da se povuče priznanje nezavisnosti Kosova, što Srbija radi”, navodi Gizelman.

Povezani članci

BOŠ: Pet godina inicijative “Progovori o pregovorima”

EWB

EU i Srbija u zajedničkoj borbi protiv diskriminacije

EWB

Miščević, Dragojlović: Važno učešće civilnog društva u procesu pristupanja Srbije EU

Marina Zec