fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Norveška preuzela dužnost kontaktne ambasade NATO u Srbiji

Ambasadori Grčke i Norveške u Srbiji, Eliadis i Bjornstad; Foto: Tanjug/Sava Radovanović

BEOGRAD – Ambasada Norveške u Beogradu sinoć je od Grčke preuzela dužnost kontaktne ambasade NATO u Srbiji, a svečanosti su prisustvovali ministri spoljnih poslova i odbrane, Ivica Dačić i Aleksandar Vulin, i predstavnici diplomatskog kora.

Nakon primopredaje dužnosti, ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad izjavio je na prijemu u hotelu “Mertropol”, organizovanom povodom 12. godišnjice rada NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, da je “norveška ambasada počastvovana što će 2019. godine biti NATO kontaktna ambasada u Beogradu”.

On je naveo da je “NATO pojednako vojni savez i zajednica deljenih vrednosti”.

“On je nesumnjivo vodeća vojna sila na svetu, ali i odbrambeni savez koji štiti naš mir, bezbednost i blagostanje, koji su zasnovani na zajedničkim evroatlantskim vrednostima. Ovo su vrednosti koje i Srbija deli”, rekao je norveški ambasador.

Bjornstad je ocenio da su “saradnja i solidarnost ključne reči za NATO”.

“Uz dužno poštovanje vojne neutralnosti Srbije, radićemo na jačanju saradnje između NATO i Srbije. Svi imamo zajednički interes – da čuvamo našu demokratiju, našu slobodu i našu bezbednost. Velika NATO civilna vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija prošle godine je samo jedan primer bogate saradnje koja nas sve čini sigurnijim”, naveo je Bjornstad.

Šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu Čezare Marineli poručio je da je “bliska saradnja između srpskih državnih organa i NATO prethodnih godina imala odlične rezultate”.

“Naravno, NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu predstavlja samo jedan deo napora NATO da unapredi saradnju sa Srbijom, ali ja sam čvrsto uveren da je naš timski rad doprineo jačanju našeg partnerstva i poverenja tokom svih ovih godina”, istakao je on.

Prema njegovim rečima, NATO i Srbija danas imaju dobar dijalog, koji se sve više razvija, i zaista veruje da je to rezultat koordinisanog delovanja svih aktera.

Povezani članci

Mogerini: EU neće nikada oformiti vojsku, nismo vojna unija

EWB

Branimir Filipović je zvanično novi ambasador Srbije pri NATO

EWB

Stoltenberg: Važno je da, uprkos neslaganju oko 1999, sarađujemo u budućnosti

Mateja Agatonović