fbpx
European Western Balkans
Politika

Nova poglavlja do kraja godine

NOVI SAD – Predstavnici Srbije i Evropske unije (EU) održali su danas u Skupštini AP Vojvodine 3. sednicu Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona EU – Srbija, a šef Delegacije EU Sem Fabrici izrazio je nadu da će do kraja godine biti otvoreno još poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

Fabrici je ocenio da je Komitet regiona jedna od najznačajnijih institucija u okviru EU i podvukao značaj održavanja današnje konferencije i učešća lokalnih samouprava u svim procesima koje sprovodi Unija, jer se 70 odsto evropskog zakonodavstva u suštini sprovodi na lokalnom nivou.

Za proces pridruživanja svakako su važna i finansijska sredstva i pomoć EU koja se može obezbediti kroz fondove pretpristupne pomoći, kako bi se proces pridruživanja Srbije EU što više olakšao, rekao je Fabrici.

Na sednici je razgovarano o primerima dobre prakse i načinima da se lokalni i pokrajinski nivo bolje pripreme za aktivnosti koje predstoje u pregovorima o pristupanju EU, dok je jedna sesija posvećena je i manjinskim pravima na subnacionalnom nivou u Srbiji i EU, saopštila je Skupština AP Vojvodine.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je AP Vojvodina uključena u pregovarački proces i da je to posebno važno u poglavljima koja se tiču regionalne saradnje, regionalnog razvoja, poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Činjenica je da u se u Vojvodini vekovima i decenijama unazad baštini tekovina zajedničkog života, i to kod nas ne predstavlja novu forme koju preuzimamo od razvijenih zemalja EU, rekao je Mirović.

Mirović je ponovio da je članstvo u EU nacionalni prioritet, ali u tom procesu i uključivanje regionalne vlasti.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Branko Ružić je naglasio da se reformom javne uprave na republičkom i lokalnom nivou nastoji da u sistem ugrade principi i standarde u pružanju usluga građanima i obezbedi efikasnost administracije kakvu ima EU.

Efikasna javna uprava je jedan od stubova proširenja, a lokalne samouprave su ključne i za reforme koje sprovodimo i za proces pridruživanja, rekao je Ružić.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da brzina priključenja Srbije Uniji zavisi “od nas samih”. To je delimično tačno.

Međutim, u poslednjih nekoliko meseci, u rečenicama koje izgovaraju evropski zvaničnici može se čuti da u slučaju da Srbija dovoljno brzo preduzme potrebne korake, oni su spremni da nas prihvate, rekao je Pastor.

Pastor je govorio i o značaju pregovaračkog poglavlja 23 koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava, a koji obuhvata i o Manjinski akcioni plan u čijoj izradi su učestvovali Skupština Vojvodine, Pokrajinska vlada i svi nacionalni saveti nacionalnih manjina.

To je u Srbiji posebno značajno budući da 17 odsto ukupne populacije čine pripadnici manjinskih zajednica, u Vojvodini je to na nivou 26 odsto, a od 21 nacionalnog saveta koliko u Srbiji funkcioniše, 15 radi na teritoriji AP Vojvodine, rekao je on.

Taj dokument nije nametnut, mi smo ga kreirali i zbog toga sam ubeđen, budući da je to zajednička namera, da ćemo tu nameru kroz zakonodavni proces i proces primene usvojenih zakona u potpunosti i poštovati, poručio je Pastor.

Zajednički konsultativni odbor osnovan je 2014. godine i njegov zadatak je uspostavljanje dijaloga i saradnje između regionalnih i lokalnih vlasti u Srbiji i Komiteta regiona EU, kao i njihova priprema za učešće u radu Komiteta regiona EU posle stupanja u članstvo.

Povezani članci

Bjenkovska: Nismo protiv Kineza već za poštovanje pravila

EWB Saradnici

Posrednici iz EU mogu u Srbiju posle 6. juna?

EWB

Žbogar: Očekujemo da EU u junu otvori pregovore sa Severnom Makedonijom

EWB