fbpx
European Western Balkans
Društvo

Nova škola u Tutinu uz podršku EU i Švajcarske

Početak radova na izgradnji nove škole u Tutinu; Foto: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

TUTIN – U tutinskom selu Zapadni Mojstir počeli su radovi na izgradnji osnovne škole koju će pohađati 48 dece iz ovog i okolnih sela. Sredstva za izgradnju škole u vrednosti od 83.000 evra su obezbedile Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES, a učešće opštine Tutin iznosi 14.600 evra.

Đaci ove četvorogodišnje škole, u opštini koja po strukturi stanovništva spada među najmlađe u Srbiji, od naredne školske godine će imati novu zgradu površine 200 kvadratnih metara sa uređenim školskim dvorištem za sportske i fizičke aktivnosti, dok će lokalna zajednica moći da koristi objekat za različite kulturne sadržaje.

„Ovo je važan projekat za našu opštinu jer ćemo obezbediti adekvatne uslove za obrazovanje dece u našim selima. Mi kao lokalna samouprava radimo sve da obezbedimo normalne uslove za život i rad ljudi u ruralnim područjima pa se pored škole radi i na izgradnji puta za Zapadni Mojstir“, rekao je predsednik opštine Tutin, Šemsudin Kučević, i zahvalio se EU i Vladi Švajcarske na ulaganjima koja doprinose razvoju Tutina.

„Evropska unija i Vlada Švajcarske kroz unapređenje socijalne infrastrukture pružaju podršku unapređenju obrazovanja kako u urbanim tako i u ruralnim sredinama doprinoseći na taj način stvaranju društva sa jednakim šansama za sve“, rekao je Nermin Hasanović, regionalni koordinator Evropskog PROGRESa za jugozapadnu Srbiju. On je dodao da su EU i Vlada Švajcarske preko Evropskog PROGRESa uložile skoro dva miliona evra u poboljšanje uslova obrazovanja u 34 slabije razvijene opštine na jugozapadu i jugoistoku zemlje što dugoročno doprinosi njihovom društvenom i ekonomskom razvoju, odnosno smanjenju migracije stanovništva.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Povezani članci

Izmene Ustava i EU – šta građani treba da znaju

EWB

Otvoreno pismo Federiki Mogerini organizacija iz Srbije i sa Kosova protiv podele Kosova

EWB

Fridom haus: SNS konstantno ugrožava politička prava i građanske slobode

EWB