fbpx
European Western Balkans
Region

Nova strategija za Zapadni Balkan mora biti jasna i konkretna

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

BEČ – Nova strategija EU za Zapadni Balkan mora biti u potpunosti jasna i konkretna, poruka je današnje konferencije “Komsult” koja se održava u Beču.

Tako je Hedvig Morvai iz Evropskog fonda za Balkana izrazila nadu da nova strategija EU neće biti samo još jedan papir, već da će doneti novu svest i praksu, te da će biti prilagođena novim realnostima, a kosovska je ministarka za evropske integracije Durata Hodža napomenula da jezik strategije mora biti jasan i potpuno konkretan.

Nedovoljno je da nam se govori da imamo evropsku strategiju, to nam je govoreno već toliko godina. Neophodno je da startegija bude konkretna, da se zna šta je u fokusu integracionog procesa, rekla je Hodža.

Kako je navela, zemlje Zapadnog Balkana moraju same da se fokusiraju na reforme i transformišu se i one to, tvrdi, znaju, ali je neophodno da se od EU dobiju tačne smernice za članstvo, odnosno, kako je rekla: “Kada mi odradimo naše mora i EU da obavi svoj deo”.

Hodža smatra i da je neophodno da na Zapanom Balkanu budu aktivne EU i SAD, jer je, kako kaže, Amerika igrala važnu ulogu u stabilizaciji regiona.

Bujar Osmani, potpredsenik vlade Makedonije zadužen za evropske integracije rekao je da Zapadni Balkan želi da bude pod “kišobranom blagostanja” EU, izrazivši uverenje da će pitanje imena biti rešeno do juna, kako bi Makedonija dobila u julu poziv za članstvo u NATO i krenula u pregovarački proces sa EU.

Kako je primetio, ohrabrujuće je za EU da, u trenutku kad jedna članica istupa iz Unije, šest zemalja želi da uđu.

On, inače, od predsedavanja Bugarske, Austrije i Rumunije očekuje da se EU fokusira na Zapadni Balkan, te predlaže da bi moto austrijskog predsedavanja mogao da bude “Evropa nije potpuna bez Zapadnog Balkana”.

I Hedvig Morvai očekuje od aktuelnih predsedavanja da Makedonija okonča proces pristupanja, a da Albanija dobije status kandidata, te napominje da bi rešenje spora oko imena Makedonije moglo biti pozitivna motivacija za ceo region.

Rešenje spora oko imena Makedonije očekuje i Ivan Vejvoda sa bečkog Instituta za humane nauke, koji ukazuje na značaj procesa evropskih integracija po Zapadni Balkan, uz opasku da je u regionu svima poznato da je čak 98 odsto posla na nama, a da je cilj da učinimo naša društva boljim.

Evropski poslanik iz Austrije Lukas Mandl najavio je da će jedan od tri prioriteta austrijskog predsedavanja EU biti Zapadni Balkan, a u vezi s evropskim integracijama regiona istakao je značaj značaj normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Povezani članci

Cipras: Zapadni Balkan mora biti među prioritetima EU

EWB

Zaharijeva: Zapadni Balkan ključan za Evropu

EWB

Pejović: Politika proširenja vraćena u fokus pažnje

EWB