fbpx
European Western Balkans
Politika

Nova tranša pomoći EU za unapređenje integrisanog upravljanja granicom Srbije početkom naredne godine

Zastave EU i Srbije; Foto: Ministarstvo pravde

BEOGRAD – Ministarstvo za evropske integracije uputilo je danas zahtev za isplatu treće tranše podrške Evropske unije od osam miliona evra, koja će se koristiti za unapređenje integrisanog upravljanja granicom Srbije, a uplata se očekuje početkom naredne godine, prenosi FoNet.

Kako je saopšteno, cilj te podrške je pomoć Vladi Srbije u uspostavljanju granica koje su otvorene za protok ljudi i robe, ali su pritom dobro kontrolisane i zaštićene od nezakonitih aktivnosti bilo koje vrste, u skladu sa smernicama i načelima EU za integrisano upravljanje granicom.

Treća tranša je poslednja predviđena na osnovu sporazuma koji uređuje njenu primenu, ali je na zajedničku inicijativu Ministarstva za evropske integracije i Ministarstva unutrašnjih poslova dogovorena još jedna, dodatna tranša podrške koja bi se povukla naredne godine.

“Možemo da konstatujemo da smo u saradnji sa MUP obezbedili apsolutnu iskorišćenost podrške u iznosu od 28 miliona evra u formi direktne budžetske podrške od 2016. do danas”, rekla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Povezani članci

Srbija od EU dobila 70 miliona evra bespovratnih sredstava

EWB

Otvoreno pismo: Ministarka Čomić da osudi napade na medije i organizacije civilnog društva

EWB

Fon Kramon: Očekujem da Merkel Vučiću kaže – sad je dosta!

EWB