fbpx
European Western Balkans
Politika

Nova uredba EU o baterijama bi mogla da utiče i na iskopavanje litijuma u Srbiji?

Evropska komisija; Foto: EU

BRISEL – Evropska komisija prošle godine je predložila Savetu EU i Evropskom parlamentu da usvoje novu Uredbu o baterijama i otpadnim baterijama, koja bi mogla da utiče i na potencijalno vađenje litijuma u Srbiji, ukoliko baterije proizvedene od njega budu plasirane na tržište EU. Uredba, koja će zahtevati od kompanija da se pridržavaju ekoloških standarda u svojim lancima snabdevanja, i dalje je tek u procesu usvajanja.

Ovo je za European Western Balkans potvrđeno iz Evropske komisije, kojoj se naš portal obratio radi dodatnog pojašnjenja stava EU o projektu “Jadar” kompanije Rio Tinto.

Podsetimo, portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je početkom decembra za N1 da je ovaj projekat „veoma dobra prilika za socio-ekonomski razvoj Srbije ukoliko se ispoštuju najviši ekološki standardi“.

“Pozdravljamo najavu Vlade Srbije da će primeniti najviše standarde ekološke zaštite kada je reč o ovom projektu. Podrška EU Srbiji uslovljena je njenim regulatornim okvirom i praksama, koje su u potpunosti u skladu sa ekološkim praksama EU“, rekla je tada Pisonero.

Ova izjava, posebno deo o projektu kao dobroj razvojnoj šansi, izazvala je negativne reakcije dela javnosti, a dan kasnije, građani su drugu nedelju uzastopno blokirali puteve, zahtevajući povlačenje spornih zakona.

European Western Balkans u međuvremenu je dobio dodatna pojašnjenja u vezi sa stavom EU oprojektu “Jadar” i njegovom uticaju na životnu sredinu.

Kako nam je rečeno iz Brisela, Evropska komisija usvojila je u decembru 2020. predlog Uredbe o baterijama i otpadnim baterijama koja će zahtevati od kompanija koje plasiraju na tržište EU baterije za električna vozila da se pridržavaju standarda vezanih za lance snabdevanja sirovinama, koji pokrivaju glavne društvene i ekološke rizike, kao što je rizik za vazduh, vodu, zemlju i biodiverzitet.

„Ovi zahtevi, koji su razvijeni na osnovu smernica OECD-a, primenjivaće se na sve baterije koje se plasiraju na tržište Evropske unije bez obzira na njihovo poreklo, uključujući i treće države, kao što je Srbija. Nastavićemo da pažljivo pratimo ovaj projekat“, rekao je zvaničnik EU za European Western Balkans.

Ova Uredba, međutim, tek je u proceduri usvajanja. Nju treba da usvoji Savet Evropske unije, koji čine ministri svih država članica, kao i Evropski parlament. Tokom procesa može doći do izmena teksta.

Poslednja informacija o Uredbi je da se o njoj i dalje raspravlja u Savetu EU, u kojem je održano 13 video konferencija. Rasprave će se nastaviti i tokom narednih šest meseci, kada Savetom EU predsedava Francuska.

Našem portalu ukazano je na još jedan dokument Evropske komisije, koji je usvojen u septembru 2021: „Principi EU za održive sirovine“.

„EU pridaje veliki značaj i zagovara visoke zahteve održivosti za sve aktivnosti vezane za sirovine, od istraživanja, preko iskopavanja, obrade i trgovine do zatvaranja, imajući u vidu minimalizovanje ekoloških i društvenih otisaka projekata vezanih za sirovine“, rekao nam je zvaničnik EU.

Principi objavljeni u septembru, stoji u ovoj publikaciji, nadogradiće se na postojeću regulativu EU vezanu za održivost. Međutim, oni ne sadrže nijednu formalnu obavezu za države članice ili za privredu.

Naš izvor zaključio je sa podsećanjem da su inicijalni razgovori o strateškom partnerstvu sa Srbijom o kritičnim sirovinama i baterijama započeli. Partnerstvo će se, kako nam je rečeno, zasnivati na tri stuba, od kojih je jedan usklađivanje sa ekološkim standardima.

Povezani članci

Jovana Majstorović izabrana za potpredsednicu podmlatka PES

EWB

Predstavnici opozicije sa potpredsednicom EP o razlozima za bojkot izbora

EWB

Zemlje Zapadnog Balkana biće pozvane na prvi samit Evropske političke zajednice u Pragu

EWB