fbpx
European Western Balkans
Politika

Nova vlada će imati 18 ministarstava, dva su nova

Zastava Srbije; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Skupština Srbije usvojila je večeras izmene Zakona o ministarstvima, koje predviđaju osnivanje dva nova ministarstva – za zaštitu životne sredine i za evropske integracije.

Pošto je poslove Ministarstva ekologije do sada obavljalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, utvrđena je i izmena delokruga tog ministarstva koje će promeniti naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U delokrugu rada novog ministarstva zaštite životne sredine biće i poslovi u vezi sa podrškom i stvaranjem uslova za pristup i realizaciju projekata u oblasti životne sredine za čiju realizaciju su Srbiji na raspolaganju sredstva iz pretpristupnih fondova EU, donacije i drugi oblici razvojne pomoći.

Osnivanje Ministarstva zaštite životne sredine predviđeno je imajući u vidu značaj koji očuvanje i zaštita životne sredine imaju kada je u pitanju kvalitet života građana i njihovo zdravlje, ali i zbog značajnih i složenih obaveza koje Srbija mora ispuniti u ovoj oblasti u procesu pridruživanja EU.

Izmenama zakona predviđeno prestanak rada Kancelarije za evropske integracije, s obzirom na to da će njene poslove preuzeti novo Ministarstvo za evropske integracije.

Osnivanje ministarstva za evropske integracije predviđeno je usled značajno većih obaveza i obima poslova u procesu pridruživanja EU, a posebno imajući u vidu sve veće obaveze u pogledu neposredne komunikacije sa samim institucijama EU.

Na to, kako je naveo predlagač u obrazloženju, može bolje odgovoriti ministarstvo kao samostalni organ državne uprave, nego što bi to mogla dosadašnja vladina Kancelarija za evropske integracije.

Izmene Zakona o ministarstvima stupiće na snagu danom objavljivanja u “Službenom glasniku”.

Povezani članci

Pacoli u EU, Han i Mogerini očekuju plan za formiranje ZSO

EWB

Fajon: Brzina pristupanja zavisi od brzine sprovođenja reformi

EWB

Vajgl: Evropska budućnost Srbije razlog za organizovanje seminara sa liderima opozicije

EWB