fbpx
European Western Balkans
Politika

Novi akteri u pregovoru Prištine i Beograda?

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – U dijalog Beograda i Prištine do kraja godine mogli bi da se uključe novi “igrači” – iz Nemačke i Amerike, ukoliko bi se sa tim saglasile obe strane, navodi list Novosti, dok Politika saznaje da će srpski državni vrh tražiti uključivanje Rusije.

Kako se spekuliše, razgovore sa srpskim i albanskim timom ubuduće bi u ime Evropske unije operativno mogao da vodi jedan veoma iskusan nemački političar, dok bi Vašington poslao “posmatrača ovog procesa”.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Federika Mogerini ostala bi glavni medijator dijaloga.

Ovakav scenario navodno je pripremljen da bi se pregovori ubrzali, jer od 2015. godine nije bilo konkretnih pomaka ni za briselskim stolom u primenim postignutih dogovora.

Da će se Amerika “direktno uključiti” u dijalog, preksinoć je izjavio Hašim Tači, predsednik Kosova, posle razgovora sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na pitanje Novosti da li planovi da se SAD u nastavku dijaloga uključi u taj proces, iz američke ambasade u Beogradu dobijen je sledeći odgovor: “SAD u potpunosti podržavaju proces dijaloga pod vođstvom EU za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i cenimo kontinuirano rukovođenje po ovom pitanju predstavnice Mogerini. Sve strane moraju da unaprede dijalog i da sprovedu sporazume. Poštujemo Vođstvo EU u dijalogu”.

Politički analitičar Dušan Janjić kaže za Novosti da Amerika pomno posmatra dijalog sve vreme, a da sada u međunarodnim krugovima figurira predlog da se vidljivije “aktivira”, jer je proces očito zapeo.

“Vašington bi verovatno poslao specijalnog izaslanika za dijalog ili za ceo Zapadni Balkan koji bi davao sugestije, ali ne bi bio ravnopravan sa predstavnikom EU, koji će najverovatnije biti iz Nemačke i koji će da usmerava razgovore”, rekao je Janjić za Novosti.

Govoreći o dijalogu, predsednik Vučić je juče rekao da je Beograd u stanju da uradi sve što je dogovoreno, dok je prema namerama Prištine da ispuni sporazume izrazio sumnju.

“Sve i da hoće, a nisam siguran u to, mislim da nisu u stanju”, rekao je Vučić.

Politika saznaje da će srpski državni vrh tražiti uključenje Rusije, nakon izjave Tačija da će u dijalog biti uključena i Amerika.

O zvaničnom uključivanju Vašingtona govori se već nekoliko meseci, a ideja se pripisuje bivšem glavnom posrednika u razgovorima o Kosovu, Martiju Ahtisariju.

Početkom maja se u ovdašnjim medijima pojavila nezvanična informacija da će taj Finac biti deo pregovaračkog tima, kao i da će Albanci uz sebe imati i bivšu državnu sekretarku SAD Madlen Olbrajt.

Komentarišući ove navode, Vučić je rekao da će i Srbija imati pomoć.

“Svakako da će oni biti od pomoći albanskoj strani, jer ti ljudi imaju ugled u jednom delu svetske javnosti. Kod nas, nažalost imaju negativan rejting, ali imaćemo i mi ljude koji će našu stranu da pomognu i to će biti imena koja nisu manje značajna od tih koja mogu da dovedu Albanci”, poručio je Vučić.

Najave direktnog američkog angažmana ne iznenađuju ni predsednika skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, Milovana Drecuna.

Navodeći da su Amerikanci bili prisutni i u dosadašnjim razgovorima u Briselu “nezvanično, ali su apsolutno učestvovali i podržavali taj proces”, sagovornik Politike objašnjava da su u nekoliko navrata Amerikanci izvršili pritisak na prištinu da prihvati dogovor sa Beogradom.

“Čini mi se da je sadašnje pojačano interesovanje SAD za kosovski problem u skladu sa njihovom novom strategijom geopolitičkog sučeljavanja sa Rusijom, da se potpuno eliminiše uticaj Rusije na bilo kakve događaje”, ocenjuje Drecun.

On objašnjava da Amerika želi da Beograd i Priština postignu konačni dogovor o statusu Kosmeta i da se time ukinu veze Srbije i Rusije, odnosno da se izbriše potreba za ruskom podrškom.

Vašington veruje da bi na taj način uticaj Rusije bio znatno manji, dodaje Drecun za Politiku.

Povezani članci

Austrija: Srbija na stabilnom kursu u pravcu članstva u EU

EWB

Vučić: Nemački zvaničnici su me obavestili da su tražili od Prištine da ukine takse

EWB

Više od hiljadu lekara potpisalo peticiju za formiranje novog Kriznog štaba i utvrđivanje tačnog broja zaraženih

EWB