fbpx
European Western Balkans
Analize Izdvojeno

Novi ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici – Rimljanin, Italijan i Evropljanin

Sem Fabrici; Foto © The University of Adelaide

BEOGRAD – Po isteku mandata ambasadora Evropske unije u Srbiji, Majkla Davenporta, na njegovo mesto biće postavljen novi ambasador EU. Prema nezvaničnim informacijama koje poseduje European Western Balkans, a koje je potvrdio i Politiko, novi šef Delegacije EU u Srbiji bi trebalo da bude Sem Fabrici, koji trenutno tu istu funkciju obavlja u Australiji i Novom Zelandu. Politiko dodaje da Fabrici ima veliko poverenje visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Procedura izbora novog šefa delegacije EU u Srbiji još uvek traje, a odluka Evropske službe za spoljne poslove o izabranom kandidatu će biti potvrđena na sastanku svih komesara Evropske komisije. Svi prijavljeni kandidati već prošli selekcione intervjue u Evropskoj službi za spoljne poslove, a u uži krug za mesto šefa delegacije EU u Srbiji ušlo je troje evropskih diplomata – po jedan iz Austrije, Grčke i Italije. Za ovu poziciju su mogli da se prijave funkcioneri i diplomate iz svih zemalja članica EU, a tokom selekcionih intervjua u Evropskoj službi za spoljne poslove od kandidata se tražilo poznavanje svih oblasti zajedničke EU politike, poznavanje regiona i pretpristupnih procesa.

Sem Fabrici rođen je u Italiji, gde je završio studije međunarodnog prava i međunarodne ekonomije na La Sapienza univerzitetu u Rimu. Potom je nastavio postdiplomske studije iz oblasti diplomatije u Školi Vlade na LUISS Univerzitetu u Rimu. Fabrici iza sebe ima bogatu diplomatsku karijeru tokom koje je bio savetnik za međunarodne odnose predsednika Evropskog saveta, dok je pre odlaska u Brisel radio u štabu italijanskog premijera Berluskonija kao savetnik za energiju i klimatske promene. Fabrici je bio na diplomatskim funkcijama u stalnom predstavništvu Italije pri Svetskoj trgovinskoj organizaciji, kao i u ambasadi Italije u Pekingu. Godine 2013. tadašnja visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton imenovala ga je za poziciju šefa delegacije EU u Australiji i Novom Zelandu.

Fabrici je zagovornik borbe protiv klimatskih promena, za koju je neophodna saradnja svetskih zemalja, kao i globalnog rešavanja problema migracija, koje u prethodnih četiri godina utiču na Evropu, a sada su postale i svetski problem, što je i naglasio u intervjuu za televiziju ABC u septembru prošle godine. O ovim temama, kao što su klimatske promene, migracije i terorizam u svetu Fabrici često govori u javnosti i svetskim i australijskim medijima.

Pored globalnih kriza, Fabrici smatra da je i Bregzit uneo element nesigurnosti u Evropu zbog toga što je po prvi put jedan član Unije poželeo da izađe iz nje. U nedavnom intervjuu za Neoskosmos on je rekao da iako je Velika Britanija veliki partner Evrope i bez nje Evropa ima dovoljno resursa, mudrosti i bogatstva da nastavi svoj put.

Ipak Fabrici je optimitičan prema budućnosti EU i smatra da je evropski projekat nezaustavljiv, jer među Evropljanima postoji moćna volja da Evropska unija uspe.

“Ideja da se vratimo na nacionalni nivo je nemoguća. Na kakav nacionalni nivo bismo se vratili uopšte?” upitao je Fabrici tokom intervjua za Australijski Fajnenšal Tajms.

“Od Rimskog carstva smo isprobavali brojne sisteme vladavine. Ono što trenutno imamo funkcioniše. Iako nailazimo na poteškoće, vrednost projekta je i dalje tu. Među sobom uspevamo da rešimo sve probleme”, dodao je Fabrici tom prilikom.

Ipak Fabrici smatra da su reforme stavova evropskih lidera neophodne kako bi se osigurao mir i prosperitet u budućnosti, a on te promene najviše priželjkuje kako bi njegova deca mogla da uživaju u povlasticama koje je i on sam uživao kao građanin mirne i uspešne Evrope.

Kada su ga upitali kako sebe vidi, on je istakao da sebe prvo doživljava kao Italijana, a potom kao Evropljanina, mada da ovaj odnos može i da se preokrene. “Postoji jedna izreka koju koristimo a koja kaže da kada sam u Italiji, ja sam Rimljanin. Kada sam u Briselu, ja sam Italijan. A kada sam negde druge u svetu, ja sam Evropljanin”, rekao je Fabrici, ističući da veruje u njeno značenje.

Fabricija će, posle četiri godine života u Australiji, za poziciju šefa delegacije EU u Srbiji imenovati trenutna visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini. Kao i njegov prethodnik u Srbiji, Majkl Davenport, Fabrici je veoma aktivan na Tviteru, tako da verujemo da ćemo o njegovim stavovima o napretku Srbije ka EU moći da saznamo i preko ove društvene mreže.

Povezani članci

Deset godina dijaloga Beograda i Prištine: Da li je vreme da se proces završi?

Sofija Popović

Osnivanjem ministarstva, gasi se Kancelarija za evropske integracije

EWB

Odnos prema ratnim zločinima važan za pristupanje Srbije Evropskoj uniji

Divna Prusac