fbpx
European Western Balkans
Društvo

PrEUgovor-a o stanju vladavine prava u Srbiji

PrEUgovor; Foto: Medija centar Beograd

BEOGRAD – Stanje vladavine prava u Srbiji se pogoršalo uprkos tome što je država deklarativno posvećena unapređenju vladavine prava i što evropski zvaničnici procenjuju da je to ključna oblast za napredak Srbije, ukazano je u danas objavljenom izveštaju Koalicije PrEUgovor o poglavljima posvećenim pravosuđu i pravdi, slobodi i bezbednosti.

Koaliciju PrEUgovor čine Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za primenjene evropske studije, Centar za istraživačko novinarstvo, Grupa 484 i Transparentnost Srbija. Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku je ocenila da se reforme sprovode parcijalno i da idu u pogrešnom smeru u poglavlju 24 o bezbednosti, slobodi i pravdi.

“Kasni se sa sprovođenjem Zakona o policiji koji je usvojen pre godinu i po dana, a već ga menjamo i to u potpuno suprotnom pravcu od obećanog”, ukazala je Stojanović Gajić.

Ona je napomenula da je kada je zakon usvjan obećano da će se stvoriti potpuno profesionalna policija u kojoj struka, a ne političari određuju kako se napreduje.

Sada se do kraja godine po hitnom postupku usvajaju izmene Zakona o policiji kojima se određuju izuzeci “od prijema na posao po konkursu”, istakla je Stojanovi Gajić i ukazala da se urušavaju pravila koja su usvojena pre godinu i po dana.

Branko Čečen iz Centra za istraživačko novinarstvo je ocenio da se zahtevi Grupe za slobodu medija poklapaju sa onim što je Evropska komisija zatražila od Srbije u svom nezvaničnom polugodišnjem izveštaju, takozvanom non paper dokumentu.

Nadam se da će dijalog Grupe za slobodu medija i vlade, s obzirom na potpuno poklapanje sadržaja polugodišnjeg izveštaja EK i zahteva Grupe za slobodu medija, doneti rezultate i obe strane ponukati na razgovore o izvodljivim kompromisima kako bi se popravila jako loša situacija, podvukao je Čečen.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija je ocenio da Srbija kasni u primeni akcionih planova za poglavlja 23 i 24 posvećena pravosuđu, osnovnim pravima i pravdi, slobodi i bezbednosti. On je napomenuo da Akcioni plan za poglavlje 23 nije obuhvatio pitanje procesa donošenja zakona i lobiranja prilikom donošenja odluka.

Prema Nenadiću, Srbija mora da proces donošenja odluka i zakona učini transparentnijim i da otkloni mogućnost štetnih uticaja. To je, nastavio je Nenadić, predviđeno i Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije, ali se ne nalazi u akcionom planu.

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra je ocenila da su spremni novi zakoni o rodnoj ravnopravnosti i bespaltnoj pravnoj pomoći, ali da se oni ne usvajaju. “Ne kažemo da smo zadovoljni sadržajem tih zakona, ali je jasno da se oni ne usvajaju zato što ne postoji jedinstvena politika”, zaključila je Macanović.

Povezani članci

Bregu: Alarmanti podaci o zagađenju vazduha, potrebne konkretne mere

Tanjug

Dan Evrope u Beogradu, EPuS ocenjuje – bliži smo EU

EWB

CEP: Najbolji odlaze iz državne uprave, treba ih zadržati

EWB