fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Novi komandant KFOR-a Lorenco D’Adario stupio na dužnost

Džejms Fogo i Lorenco D'Adario; Foto: Foto: Flickr / KFOR Kosovo

PRIŠTINA – U komandi KFOR-a u Prištini prošle nedelje je obavljena primopredaja dužnosti između odlazeće general-majora NATO Salvatore Kuočija i njegovog naslednika, general-majora Lorenca D’Adaria.

Primopredajom je rukovodio američki general Džejms Fogo, komandant združenih snaga NATO u Napulju.

Ceremoniji je prisustvovao premijer Kosova Ramuš Haradinaj, koji je, kako prenosi Koha, izrazio zahvalnost KFOR-u i posebno priznanje odao generalu Kuočiju za, kako je rekao, odlično odrađeni posao.

General Kuoči je rekao da je za vreme svog mandata posebno ponosan na napredak ostvaren u odnosima između KFOR-a i Vojske Srbije.

“To je rezultiralo povećanjem broja zajedničkih patrola KFOR-a koje se odvijaju u potpunoj sinhronizaciji sa oružanim snagama Srbije, stvaranje uslova za veću bezbednost duž administrativne linije razgraničenja oblasti kao rezultat povećane komunikacije i uzajamnog poverenja”, rekao je Kuoči, koji je komandu KFOR-a na Kosovu preuzeo 15. novembra prošle godine.

General D’Adario je 23. komandant KFOR-a od ulaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo 12. juna 1999. godine. Pod njegovom komandom je 5.000 pripadnika KFOR-a iz 29 država.

Završio je Vojnu akademiju u Napolju, a usavršavao se u Ujedinjenom Kraljevstvu. Devedesetih godina učestvovao je u operacijama u severnom Iraku i Somaliji, kao i pružanju vojne podrške civilnim vlastima Sicilije.

D’Adario je 1999. godine bio član operacije Zajednički zaštitnik na Kosovu, gde se vratio 2003-2004. kao deo operacije Odlučni poduhvat.

Od 2015. godine je zamenik šefa odeljenja za politiku i planiranje italijanskog generalštaba.

“Doprinos miru i održivoj bezbednosti na kosovskoj teritoriji”

D’Adario je danas u Prištini, u razgovoru sa premijerom Kosova Ramušem Haradinajom, izjavio da će dati svoj doprinos obezbeđivanju mira i održive bezbednosti na kosovskoj teritoriji.

D’Adario je rekao da je otvoren za saradnju sa političkim liderima Prištine u cilju obezbeđivanja sigurnosti i mira na Kosovu, prenela je Koha onlajn.

Haradinaj je, kako se navodi, rekao da je uloga KFOR-a neophodna na Kosovu, te da je njegova vlada posvećena bliskoj saradnji u interesu bezbednosti.

Povezani članci

Srpski parlamentarci u poseti NATO-u: Važno razgovarati o svim pitanjima

Vuk Velebit

NATO pozdravlja inicijativu EU za fond evropske odbrane

EWB

Svih 29 članica NATO-a potpisalo Protokol o pristupanju sa Skopljem

EWB