fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Novi projekat EU za sprsko pravosuđe od dva miliona evra

Foto: Pixabay

BEOGRAD – Delegacija Evropske unije predstavila je danas u hotelu Metropol novi projekat za podršku reformama pravosuđa u Srbiji pod nazivom “EU uz pravu – podrška za Poglavlje 23, koji je vredan dva miliona evra i predviđeno je da traje dve godine.

Cilj ovog projekta jeste jačanje kapaciteta Ministarstva pravde kako bi ispunilo svoju ulogu u procesu reforme pravosuđa i koordinacije sprovođenja sprovođenja Akcionog plana za Poglavlje 23 (Pravosuđe i osnovna prava) u kontekstu pregovora za pristupanje EU.

Prva od tri glavne komponente ovog projekta su jačanje kapaciteta Ministarstva pravde za izradu novih zakona koji će biti usklađeni sa legislativom EU, istakao je šef Delegacija EU u Srbiji Sem Fabrici.

Druga komponenta ovog projekta, kako je naveo, tiče se poboljšanja institucionalnih kapaciteta i kapaciteta ljudskih resusa Ministarstvu pravde kako bi efektivno preuzelo sada brojnije zadatke i obaveze u procesu reforme pravosuđa i kooridinaciji sprovođenja Akcionog plana za poglavlje 23.

U fokusu treće komponente projekta je unapređenje koordinacije, predvođene Ministarstvom pravde, organa nadležnih za sprovođenja Akcionog plana za poglavlje 23, kao o podrška efikasnijem izveštavanju o sporovođenju tog plana.

Ministarka pravde Nela Kuburović ocenila je da je ovaj projekat došao u pravo vreme jer smo sada “na vrhuncu reformskog procesa”.

Ona je ukazala da se razmatra revizija Nacionalne strategije za reformu pravosuđa i pratećeg akcionog plana, odnosno da li su i koji zadaci iz tih dokumenata ispunjeni i u kojoj meri.

Podsetila je da je u toku proces izmene Ustava, na osnovu kojeg će kasnije biti izmenjeni mnogi pravosudni zakoni.

“Ovaj projekat će nam pružiti podršku za izradu zakona nakon izmene Ustava”, navela je Kuburović.

Projekat je učesnicima skupa predstavio vođa projekta “EU uz pravu – podrška za Poglavlje 23” Panajotis Janakopulos izrazivši očekivanje da će omogućiti Srbiji da unapredi sektor pravosuđa i uskladi ga sa tekovinama EU.

Povezani članci

Joksimović: Junkerov stav o proširenju realan, ne kosi se bitno sa našim

EWB

Backović: Dobro se sprovodi Akcioni plan za poglavlje 23

EWB

Joksimović: Pregovarački tim će biti redefinisan zbog nove metodologije EU

EWB