fbpx
European Western Balkans
Region

Novi sastanak procesa Brdo-Brioni 3. juna na Brdu kod Kranja

Kolinda Grabar Kitarović i Borut Pahor; Foto: Ured Predsjednice

ZAGREB – Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i slovenački predsednik Borut Pahor sastali su se danas na marginama bezbednosne konferencije u Budvi i najavili novi sastanak Predsedničkog procesa Brdo-Brioni posvećen stabilnosti na jugoistoku Evrope, za 3. jun na Brdu kod Kranja, javila je Hina.

Grabar-Kitarović i Pahor, kao nosioci procesa Brdo-Brioni, potpisali su pozive predsednicima država učesnica Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Srbije za sastanak 3. juna na Brdu kraj Kranja na kojem će poseban gost biti predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, saopštio je portparol kancelarije hrvtaske predsednice Luka Ðurić.

“Cilj ovogodišnjeg sastanka je jačanje poverenja i posvećenosti stabilnosti i pomirenja na području Jugoistočne Evrope… a s “obzirom na trenutna događanja u Evropi i svetu nužno je jačanje političkog dijaloga te predanost rešavanju otvorenih bilateralnih pitanja među susednim državama”, navedeno je u saopštenju.

Grabar-Kitarović i Pahor su na neformalnom sastanku razgovarali i o “otvorenim bilateralnim pitanjima i zauzeli se za pojačan politički dijalog na svim nivoima, a posebno za fleksibilniji režim prelaska državne granice”, stoji u saopštenju.

Proces Brdo-Brioni su pokrenule Hrvatska i Slovenija 2013. godine kako bi se regionalnom saradnjom i rešavanjem otvorenih pitanja stabilizovale prilike na jugoistoku Evrope, navela je Hina.

Inicijativa predviđa da se jednom godišnje okupe predsednici država jugoistočne Evrope sa počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU, koja time postaje učesnik dijaloga.

Povezani članci

Ivo Josipović predsednici Grabar Kitarović: Podržite REKOM

EWB

Flesenkemper: Balkanu treba 25 godina da dostigne EU

EWB

Dimitrov traži podršku Atine za integracije u EU i NATO

EWB