fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Region

Novinari na Zapadnom Balkanu suočeni sa političkim pritiscima

Novinari na Zapadnom Balkanu suočavaju se sa različitim političkim i ekonomskim pritiscima i često se nalaze na meti kritika zajedno sa pojedinim dnevnim i nedeljnim novinama koji su jedni od glavnih kritičara vlade. Iako su četiri od šest država Zapadnog Balkana kandidati za članstvo u Evropskoj uniji, stanje slobode medija je daleko od evropskih vrednosti. Sa obzirom na skorašnji trend urušavanja vladavine prava u regionu, medijske slobode bi mogle da naprave značajan korak unazad.

Reporteri bez granica (Reporters Without Borders) objavili su Indeks slobode medija u svetu za 2017. godinu, koji se koristi kao sredstvo za procenjivanje slobode medija. Indeks se od 2002. godine objavljuje svake godine i rangira 180 država na osnovu nivoa ostvarenih sloboda. Sastavljen je od odgovora eksperata na pitnja formulisana od strane RSF.

U poređenju sa prošlogodišnjim izdanjem indeksa, od država Zapadnog Balkana jedino je Srbija zabeležila značajan pad od sedam mesta, dok je Crna Gora zadržala istu poziciju. Bosna i Hercegovina ima najvišu poziciju na listi i trenutno zauzima 65. mesto, dok Srbija zauzima mesto ispod.

Albanija je trenutno na 76. mestu, što u poređenju sa prošlom godinom predstavlja napredak od 6 mesta. RSF primećuje da je ovoj državi, koja ima status kandidata za članstvo u EU neophodna bolja implementacija zakonodavsta koje grantuje slobodu izražavanja, dodajući da, čak i sa zakonima o slobodnom pristupu informacijama, novinari i dalje imaju teškoće u pristupu informacija koje su u posredstvu države.

Prema Indeksu, Bosna i Hercegovina je vodeća država u regionu i nalazi se na 65. mestu. Iako RSF smatra da ova država ima neke od najliberalnijih zakona o medijskim slobodama u svetu, novinari se i dalje suočavaju sa pretnjama i političkim pritiskom. RSF takođe primećuju da mediji koji podržavaju vladu nastavljaju da primaju direktne i indirektne državne subvencije.

Kosovo je ostvarilo najznačajniji napredak od čak osam pozicija. Najveci problemi sa kojima se novinari sreću tiču se političkog uplitanja i finansijskog pritiska. Drugi problemi uključuju optužbe novinara koji kritikuju vlasti Kosova za ‘izdaju’ ili za to da su ‘srpski simpatizeri’.

Crna Gora je jedina država Zapadnog Balkana koja nije promenila svoju poziciju u odnosu na prošlu godinu i trenutno se nalazi na 106. mestu. Najveći problem sa kojim se suočavaju crnogorski novinari su verbalni i fizički napadi. Kao i u drugim državama, novinari se sreću sa političkim i ekonomskim pritiscima. RSF je primetio i da je nekoliko aplikacija (WhatsApp i Viber) bilo blokirano na dan parlamentarnih izbora prošle godine.

Srbija je ostvorila najveći pad u 2017. godini i trenutno se nalazi na 66. mestu, ispod Bosne i Hercegovine. RSF navodi i da je stanje medijskih sloboda počelo da opada “od kada je Aleksandar Vučić, bivši ministar informisanja Slobodana Miloševića, postao premijer u maju 2014. godine”. Prisutan je jak finansijski pritisak, kao i pritisak od strane urednika, dok su novinari koji kritikuju vladu zajedno sa novinama Danas i nedeljnikom Vreme javno kritikovani.

Povezani članci

Han: Uočen je napredak na Zapadnom Balkanu

EWB

Srbija – Evropski lider, ali u zagađenosti vazduha

Emina Muminović

[VIDEO] Miščević: Broj otvorenih poglavlja zavisiće od izveštaja EK

EWB