fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Novosti: Izvesno otvaranje poglavlja 9?

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Radna grupa za proširenje EU dobila je predlog pregovaračke pozicije za još jedno poglavlje u pregovorima sa Srbijom, a radi se o Poglavlju 9, koje se odnosi na finansijske usluge, pišu današnje Večernje novosti, pozivajući se na dobro obavešteni izvor u evropskoj administraciji.

“Neke zemlje članice još istog dana su se saglasile da ovo poglavlje bude otvoreno, bez primedbi”, ističe sagovornik lista i dodaje da se napreduje uobičajenim ritmom, uz očekivanje da će sve biti spremno za Međuvladinu konferenciju na kojoj se otvaraju poglavlja, a koja bi, trebalo da bude organizovana 11. ili 12. decembra.

List navodi da tehničkih smetnji nema, ali da neke države članice čekaju da se najpre upoznaju sa sadržajem periodičnog izveštaja EK o vladavini prava u Srbiji, čije je objavljivanje najavljeno za novembar.

“Velika većina članica je već sada saglasna, a njihov broj se kreće iznad 20 od ukupno 28 članica”, prenose Novosti.

Kako se navodi, EK privodi kraju pripreme i za Poglavlje 13, koje tretira ribarstvo, a radna grupa već nedeljama razrađuje poziciju za oblasti Poglavlja 6 (pravo privrednih društava), 30 (ekonomski odnosi sa inostranstvom) i 33 (finansijske i budžetske odredbe).

Prema procenama izvora iz Evropskog saveta, realno je da Srbija u decembru otvori “od tri do pet” novih poglavlja.

Povezani članci

Han: Srbija dobro napreduje, otvaranje dva nova poglavlja nije nerealno

EWB

Deo civilnog društva bi da politizuje pregovore sa EU

EWB

Joksimović: Do kraja juna da otvorimo dva ili tri poglavlja

EWB