fbpx
European Western Balkans
Društvo

O dualnom obrazovanju na sednici Konventa

Foto: NKEU

BEOGRAD – Danas je održan konsultativni sastanak Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) Poglavlja 25 i 26 u prostorijama Evropskog pokreta u Srbiji, a na njemu se govorimo na nekoliko tema.

Do 2020. godine u obrazovanju se očekuju važne mere u oblasti sprovođenje dualnog obrazovanja i usvajanje Nacionalnog okvira kvalifikacija, dok se u oblasti istraživanja, nauke i inovacija očekuje veće podsticanje inovacija u privredi, saradnje akademije i privrede, kao i digitalna transformacija.

Upravo su ove mere prioritetne za naredni ciklus Programa ekonomskih reformi, koji se završava do 2020. godine. Ovo su bile glavne teme današnjeg konsultativnog sastanka članova Radne grupe za Poglavlja 25 i 26 sa predstavnicima ministarstava koja učestvuju u izradi Programa ekonomskih reformi (ERP) i Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (ESRP).

Sastanak je održan kao aktivnost predviđena Platformom za sprovođenje ERP-a 2018-2020 i ESRP-a u procesu evropskih integracija, koju su potpisale 4 organizacije članice Programskog saveta NKEU.

Cilj sastanka je da se organizacije civilnog društva upoznaju sa konceptom izrade navedenih programa, kao i da iznesu svoje mišljenja i preporuke o predviđenim merama.

ERP i ESRP su dokumenti koji imaju za cilj, između ostalog, efikasnije planiranje i koordinaciju međusobno povezanih politika koje se sprovode tokom procesa evropske integracije.

Pored predstavnika organizacija civilnog društva koje su deo Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva.

Povezani članci

Percepcija korupcije zavisi od rešavanja slučajeva visoke korupcije

EWB

Predstavljeni konkursi Evropske unije u EU info centru

EWB

Ambasada Kraljevine Norveške i Balkanski fond za demokratiju nastavljaju podršku organizacijama civilnog društva na Zapadnom Balkanu

EWB