fbpx
European Western Balkans
Društvo

O Ukrajini i Zapadnom Balkanu na GLOBSEC Forumu od 2. do 4. juna u Bratislavi

GLOBSEC Forum 2022; Foto: GLOBSEC

BRATISLAVA – Godišnji „GLOBSEC Forum“ u Bratislavi biće održavan ove nedelje, sa fokusom na mobilizaciji podrške i akcije za Ukrajinu i evropsko susedstvo, uključujući i Zapadni Balkan. Među govornicima iz regiona, biće predsednik Srbije Aleksandar Vučič, premijer Kosova Aljbin Kurti, predsednik Crne Gore Milo Đukanović kao i premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski.

Uvodnu reč u četvrtak će imati predsednica Slovačke Suzana Čaputova, dok će se Forumu obratiti i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Predsednica Evropske komisije tokom konferencije govoriće o podršci Evropske unije Ukrajini.

Među pitanjima na koje će Forum ove godine pokušati da odgovoru su i kako EU i Zapad mogu da pruže sveobuhvatniju i intenzivniju podršku Ukrajini;  šta transatlantska zajednica može da uradi drugačije na i sa Zapadnim Balkanom kako bi povećala demokratsku otpornost regiona i neutralisati svaki pokušaj „zlonarmernog mešanja“ i kako konsolidovati region kao deo „demokratske Evrope ujedinjene i slobodne“.

Predsednik Srbije govoriće u petak na panelu pod nazivom „Sad ili nikad: Otključavanje evropske budućnosti Zapadnog Balkan“, na kom će učestvovati i lideri regiona, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i speijalni izaslanik Velike Britanije, Stjuart Pič.

„Globsec“ se održava od 2005. godine, a tokom etablirao se kao vodeća platforma u regionu Centralne i Istočne Evrope i jedna od najboljih geopolitičkih konferencija na globalnom nivou. Forum će se održati od četvrtka 2. juna do subote 4. juna. Portal European Western Balkan medijski je partner „GLOBSEC Foruma 2022“.

Povezani članci

Održana sednica Radne grupe Konventa za Poglavlje 28

EWB

Zabrinjava nizak nivo usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU

EWB

Diskusija NKEU: Vlast u Srbiji se ogrešila o EU tokom COVID-19 pandemije

EWB