fbpx
European Western Balkans
Politika

Obeležavanje 20. godišnjice ubistva premijera Zorana Đinđića u četvrtak u Evropskom parlamentu

Foto: EWB

STRAZBUR – Komemoracija povodom 20 godina od ubistva dr Zorana Đinđića, prvog demokratski izabranog premijera i predsednika Demokratske stranke, biće održana ove godine i u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Događaj 16. marta u 11 časova organizuje poslanička grupa Socijalista i Demokrata u Evropskom parlamentu (S&D). O Zoranu Đinđiću, njegovom poltičkom nasleđu nasleđu govoriće članovi i članice grupe socijaldemokrata u Evropskom parlamentu, kao i Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke i narodni poslanik,  Ksenija Marković, internacionalna sekretarka Demokratske stranke i narodna poslanica i Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans.

Prvi demokratski izabran predsednik Vlade Srbije Zran Đinđić bio je ključna opoziciona ličnost u vreme destruktivne vladavine Slobodana Miloševića i borio se za prodemokratske reforme i integraciju Srbije u Evropsku uniju, pišu u autorskom tekstu poslanici u Evropskom parlamentu iz redova Socijaldemokrata Tonino Picula i Pedro Markes.

U autorskom tekstu za briselski EU Observer, oni su naveli da je Đinđić bio simbol nade u bolju budućnost Srbije i kao ključni faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu, a njegovo ubistvo tumače kao brutalni napad na demokratske i evropske aspiracije Srbije, ali i na nastojanja da se stabilizuje i pomiri region koji su izazvali ratovi na teritoriji bivše Jugoslavije.

Picula i Markes: Zoran Đinđić bio je simbol nade za bolju budućnost Srbije

Povezani članci

Iz ambasade Belgije poručeno: Srbija je dobrodošla u EU

EWB

Žiofre: Iako nije savršena, Evropska unija odgovor na mnoge probleme

EWB

Osuda masovnih ubistava u Srbiji među usmenim amandmanima na plenarnoj sednici EP

EWB