fbpx
European Western Balkans
Društvo

Obeležavanje Dana Evrope u Srbiji, zvanični prijem u Novom Sadu

Palata Albanije u Beogradu u bojama EU; Foto: FoNet

BEOGRAD / NOVI SAD – U Srbiji će danas nizom manifestacija biti obeležen Dan pobede u Drugom svetskom ratu i Dan Evrope.

Devetog maja 1945. godine, kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede, a slavi se i kao Dan Evrope.

Takođe na današnji dan 1950. godine francuski ministar spoljnih poslova Rober Šuman predstavio je ideju zajedničkog upravljanja proizvodnjom uglja i čelika Francuske i Zapadne Nemačke, zajedno sa drugim evropskim zemljama. Iz ove inicijative nastala je Evropska zajednica za ugalj i čelik, prethodnica onoga što će decenijama kasnije postati Evropska unija.

Sinoć su znamenitnosti Beograda bile osvetljene bojama Evrope povodom ovog datuma.

Ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti biće održana na Groblju oslobodilaca Beograda 1944. godine, a polaganjem venaca biće odata počast i kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali, prenosi FoNet.

Povodom Dana pobede nad fašizmom, počasna paljba biće izvršena u 11:00 sa Savske terase Beogradske tvrđave, a avioni Vojske Srbije nadletaće danas od 11:30 do 13:00 časova više gradova. Premijerka Ana Brnabić prisustvovaće zvaničnom prijemu povodom proslave Dana Evrope u 18.30 časova, u Gradskoj kući Novog Sada.

Prijem priređuju šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Emanuele Žiofre i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Tokom “Festivala Evrope”, koji će trajati do 20h, prisutni će moći da se upoznaju sa zanimljivim sadržajima koje će na svojim štandovima predstaviti države članice EU, navodi se u najavi.

“Nacrtaj mi budućnost Evrope” moto je koji inspiriše mlade evropske umetnike iz Italije, Severne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Albanije. Njihov pokretni mural, nastao u okviru inicijative “Umetnici u gostima”, u ponedeljak će zvanično biti otkriven i građani će moći da vide kako izgleda ovo umetničko delo nastalo zajedničkim radom osmoro vrlo kreativnih ljudi.

Kako je saopštila Delegacija EU, tokom maja, predviđen je veliki broj događaja na kojima mogu učestvovati građani. Događaji i brojne onlajn i medijske aktivnosti su deo kampanje EU za tebe – Bolji smo zajedno, kojim Delegacija Evropske unije u Srbiji obelažava Dan Evrope, zajedničku prošlost, sadašnjost i budućnost Srbije i EU.

Povezani članci

Raznovrstan program Meseca Evrope u Srbiji

EWB

EU pomaže razvoj carinske laboratorije Srbije

EWB

Evropski fond za Balkan pokrenuo sajt o Berlinskom procesu

EWB