fbpx
European Western Balkans
Društvo

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOBIT)

Zastave na jarbolima Francuske ambasade; Foto: EuroPride 2020

BEOGRAD – Podizanjem zastave sa simbolom EuroPride 2022 na zgradi francuske ambasade u Beogradu obeležen je Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOBIT). Poručeno je da se pripadnici LGBTI+ zajednice svakodnovne suočavaju sa diskriminacijom i nasilje zbog čega na IDAHOBIT treba pozvati sve aktere u društuv da pokažu solidarnost i pomognu u borbi za ravnopravnost.

“Francuska, koja predsedava Savetom Evropske unije, želela je danas, ovim simboličnim gestom podizanja EuroPride zastave i prijemom za LGBTQI+ zajednicu u Srbiji, da istakne zalaganje Francuske i Evropske unije za jednakost prava svih, bez obzira na seksualnu orijentaciju i polni identitet”, rekao je na prijemu povodom Međunarodnog dana protiv homofobije, transfobije i bifobije ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, navodi se u saopštenju “EuroPride 2022”.

Prijemom koji je, zajedno sa Savetom Evrope i LGBTI+ zajednicom u Srbiji, organizovala francuska ambasada u Srbiji, skreće se pažnja javnosti na manifestaciju EuroPride 2022, koja će se održati u Beogradu od 12. do 18. septembra.

Beograd će biti prvi grad u ovom delu Evrope i prvi grad van Evropskog ekonomskog prostora koji će imati priliku da organizuje ovu evropsku manifestaciju.

“EuroPride će biti prekretnica za LGBTI+ zajednicu u njihovoj borbi za ravnopravnost, ne samo u Srbiji, već i u regionu. Tog dana sve oči u Evropi gledaće u Beograd i Srbiju, što će biti prilika da se izvrši dodatni pritisak na Vladu da učini više kada je reč o zaštiti ljudskih prava”, navode koordinatori EuroPride 2022.

Podsećaju i da LGBTI+ zajednica svoje zahteve nije menjala od 2017. godine, ali da već pet godina nijedan nije ispunjen, uključujući i Zakon o istopolnim zajednicama koji je trebalo da bude usvojen još prošle godine.

“IDAHOBIT je dan kada se treba fokusirati na žrtve. Homofobija, bifobija, transfobija, ali i svaki oblik mržnje razara ne samo živote pojedinaca, već društvo u celini”, navode koordinatori EuroPride-a 2022.

Poručuju i da se položaj zajednice svake godine popravlja, ali da su alaramantni podaci koji kažu da svaki drugi stanovnik Srbije smatra da je homoseksualnost bolest, dok čak 80 odsto ne želi LGBTI+ osobu u krugu porodice.

“Ovo je dan kada svi imamo priliku da se borimo za ravnopravnost. Bolji zakoni i politike su neophodni, ali da bi oni bili usvojeni i sprovedeni u praksi neophodna je politička volja i iskrena posvećenost borbi za ravnopravnost. Ta dva elementa su neodvojiva. EuroPride 2022, čiji je Beograd domaćin u septembru, prava je prilika da Srbija napravi značajan korak napred i zakonski reguliše istopolne zajednice”, rekla je zamenica šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Nadia Ćuk.

Pročitaj još: Odlaganje usvajanja Zakona o istopolnim zajednicama je posledica nedostatka političke volje

Dodala je i da je nedavno počela kampanja “Blokiraj mržnju, podeli ljubav“, koju su Evropska unija i Savet Evrope predstavili 5. maja u Beogradu. U realizaciji ove kampanje učestvuju i ambasadori zemalja Evropske unije i Grupe frankofonih ambasadora, mladi evropski ambasadori, kao i predstavnici institutcija koje podržavaju EuroPride.

Prijemu u francuskoj ambasadi prisustvovala je i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Gordana Čomić koja je poručila da je danas dan u kom svi obećavamo da ćemo se boriti protiv mržnje i poručujemo gde pripadamo i za koje vrednosti se kao društvo borimo.

“Dan borbe protiv mržnje manjinama koje su malo različite od nas je samo podsećanje da i svakog drugog dana ne biramo mržnju, netrpeljivost, omalovažavanje, nego da biramo ljudska prava za sve”, istakla je Čomić.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije obeležava se od 2004. godine kako bi skrenuo pažnju javnosti na ogromnu stigmu, diskriminaciju i nasilje koje LGBTI+ osobe i dalje trpe.

Žiofre: Kao pravo da dišemo, svi treba imaju pravo da biraju koga vole

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre poručio je povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOT) da „baš kao pravo na život, pravo da dišemo“, svi treba da imaju pravo da biraju koga vole i da budu slobodni da vole bez predrasuda.

„Bili su potrebni vekovi da se homoseksualnost ne percipira i konačni skine sa liste mentalnih poremećaja, ali našem društvu još treba vremena da se ovim ljudima da pravo koje zaslužuju. Sloboda izražavanja takođe znači biti u mogućnosti da se slobodno izražavamo i što je ta sloboda veća, to smo bolje društvo u celini“, rekao je Žiofre, prenosi FoNet. 

Prema njegovim rečima, moto EU „ujedinjeni u različitosti“ je danas posebno važan dok se nastavlja zajednička borba za pravo da „možemo da izabremo kga ćemo da volimo“.

On je podsetio da je Evropska komisija 2020. godine usvojila Strategiju ravnopravnosti LGBTIQosoba za period 2020-2025, prvu strategiju Komisije o ravnopravnosti LGBTIQ+ osoba čime se ističe posvećenost Evropske komisije izgradnji Unije jednakosti.

Generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Stefano Sanino ukazao je da se LGBTIQ+ osobe i dalje širom sveta suočavaju s velikim izazovima, pa čak i u društvima koja su veoma otvorena.

„Ruska agresija na Ukrajinu donosi nove izazove našem radu u borbi protiv diskriminacije. Ovo je rat protiv suverene zemlje, ali je takođe i rat protiv vrednosti otvorenog društva i poštovanja različitosti koje EU brani i promoviše. LGBTIQ+ osobe su posebno na udaru. Jednakost i inkluzija su stigmatizovani i osporavani“, dodao je Sanino.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, zgrada Delegacije EU u Srbiji u Beogradu večeras od 20 sati biće osvetljena duginim bojama kao čin podrške LGBTIQ+ zajednici i radu svih organizacija civilnog društva i aktivista za ljudska prava koji je od suštinskog značaja za održavanje i unapređenje ljudskih prava

Povezani članci

Oprečne reakcije na predložene izmene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina

Katarina Anđelković

Vladavina prava osnovni preduslov ekonomskog napretka

EWB

Zabrinjava nizak nivo usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU

EWB