fbpx
European Western Balkans
Politika

Obeležen početak predsedavanja Bugarske Savetu EU

Početak predsedavanja Bugarske Savetu EU; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Ambasada Bugarske u Beogradu obelezila je danas pocetak šestomesečnog predsedavanja te zemlje Savetom EU.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je govorila na skupu zajedno sa šefom Delegacije u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorom Bugarske u Beogradu Ratkom Vlajkovim, poručila je da su očekivanja velika kada je reč o nastavku procesa proširenja EU.

Dodala je da u prilog tome ide i činjenica da su temu proširenja na svoju agendu stavile Bugarska, koja trenutno predsedava EU, ali i Austrija i Rumunija koje će nakon Bugarske biti predsedavajuće.

Takođe, ističe Joksimović, pozitivno je Srbiju obradovala i izjava predsednika Evropske komisije Žan Kold Junkera da su Srbija i Crna Gora glavni kandidati sa Zapadnog Balkana za pristupanje EU, navodeći i 2025. godinu kao rok pristupanja.

“Očekujem da će Strategija o proširenju EU, koja je najavljena za februar ove godine, sačuvati taj duh poruke Junkera i naglasiti ulogu Srbije i Crne Gore kao predvodnike ovog procesa, ali i dati šansu svim drugim aspirantima sa Zapadnog Balkana koje su u procesu”, rekla je Joksimović.

Najavila je da će nakon donošenja Strategije o proširenju pocetkom februaru, u aprilu uslediti izveštaj o napretku pojedinih zemalja na putu ka EU, ali i Samit “EU-Zapadni Balkan” koji će biti održan 17. maja u Sofiji, za koje kaže da predstavljaju niz važnih događaja koji vraćaju u fokus pitanje proširenja EU, ali i sam Zapadni Balkan – gde se Srbija predstavlja kao jedan od najvažnijih kandidata za članstvo u EU.

Govoreći o poglavljima, Joksimovic ističe da Srbija u pregovorima sa EU ima spremne tri pregovaracke pozicije, koje su u decembru bile pred drzavama clanicama EU, a to su poglavlja 33, 13 i 9. Ona je dalje naglasila da su u toku finalne pripreme pregovaracke pozicije za Poglavlje 18 – statistika, za koje kaže da bi trebalo da se uskoro nađe pred Vladom Srbije, ali i da se radi na Poglavlju 4 o slobodi kretanja kapitala.

Ona je pohvalila prioritete šestomesečnog predsedavanje Bugarske EU, navodeći da je to važan segment i za napredak Srbije, jer je Bugarska, kako kaže, važan partner Srbije na putu ka EU.

Dodaje da su prioriteti koje je Bugarska postavila u okviru svog predsedavanja EU – ulaganje u mlade, održivi ekonomski rast, društvena kohezija i digitalizacija, teme koje su i u fokusu Srbije, ministarstva za evropske integracije, institucija koje se bave evropskim integracijama, kao i civilnog društva.

“To su instrumenti za održivi, regionalni i ukupni razvoj Srbije”, zaključuje Joksimović, i dodaje da su to najvaznije teme poglavlja 22 koje se odnosi na regionalni razvoj i kohezionu politiku. To poglavlje jos uvek nije na dnevnom redu, ali Ministarstvo za evropske integracije intenzivno radi na njegovoj pripremi.

Istakla je da Srbija nastavlja svoj put ka EU, za koji smatra da je najbolji ekonomski, politički i bezbednosni okvir stabilizacije.

Domaćin današnjeg skupa u Beogradu, ambasador Bugarske Ratko Vlajkov, koji je pourčio je porška građana Srbije evropskom napretku i integraciji od izuzetne važnosti, navodeći da je i bugarski narod “na svojoj koži osetio da su integracije bolne”, ali da je cena vredna.

“Budite ujedinjeni i jaki, jer to čini snagu jedne države”, naglasio je Vlajkov.

Kaže da predsedavanje Evropskom uniju za Bugarsku znači izazov i odgovornost, za koju su se pripremali godinama unazad, što im je omogućilo da budu spremni za predsedavanje šest meseci ranije, nakon što je Britanija u trenutku svog predsedavanja izašla iz zajednice.

Prema njegovim rečima, Bugarsko predsedavanje kretaće se u smeru da Evropi i evropskim građanima omogući bezbednost, solidarnost i stabilnost, što je njihov dugoročni cilj.

Šef delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, poručio je na skupu u Beogradu da EU ostaje uz Srbiju i da će podržati njene ekonomske, političke i socijalne reforme, za koje se nada da će ubuduće ići brže.

Povezani članci

Delegacija Evropskog parlamenta za Srbiju raspravljaće o budućnosti demokratije u Srbiji 4. novembra

EWB

EU i SAD objavile zajedničku izjavu o Zapadnom Balkanu

EWB

Jeremić u autorskom tekstu za Euractiv: Vučićev režim aktivno ruši osnovne principe demokratije

EWB