fbpx
European Western Balkans
Politika

Obeležene godišnjice Jelisejskog i Ahenskog sporazuma Nemačke i Francuske

Ambasadori Francuske i Nemačke u Beogradu Žan-Luj Falkoni i Tomas Šib; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Ambasade Nemačke i Francuske u Srbiji obeležile su danas 57. godišnjicu Jelisejskog sporazuma i prvu godišnjicu od potpisivanja Ahenskog sporazuma, na koji su potpis stavili nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron.

Prijem su u zgradi francuske ambasade organizovali ambasadori Tomas Šib i Žan-Luj Falkoni.

Ambasador Falkoni je rekao da je reč o plodu političke odluke koju su 1963. doneli tadašnji nemački kancelar Konrad Adenauer i francuski predsednik Šarl de Gol i ocenio da je to bio čin hrabrosti, posle tri rata od kojih dva svetska, u kojima su bili suprotstavljeni.

“Francusko-nemačko partnerstvo je izvor kreativnosti i pozitivinih inicijativa za EU. ‘Francusko-nemački motor’ je ponekad kritikovan ali uvek poželjan kada treba dati odgovore na evropske strateške izazove”, istakao je Falkoni i dodao da će obe zemlje ostati angažovane u korist pristupanju Evropskoj uniji Zapadnog Balkana i Srbije.

Nemački ambasador Šib je kazao da Ahenski sporazum nastavlja agendu Jelisejskog sporazuma sa osvrtom na 21. vek, te da njihovu saradnju od samog početka ostvaruju u službi i za dobrobit Evrope.

“U okviru naše nemačko-francuske saradnje svesni smo kriza i konflikata našeg doba. Zato težimo ka još bližoj saradnji u mirovnim misijama i u zajedničkim aktivnostima policijskih snaga”, naveo je Šib.

Naglasio je da će Nemačka i Francuska biti iskreni partneri Srbije na putu ka članstvu u EU, pružajući joj svaku podršku.

Ahenski sporazum potpisali su nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron 22. januara prošle godine na dan kada su Šarl de Gol i Konrad Adenauer 1963. godine stavili potpise na Jelisejski ugovor koji je doprineo istorijskom pomirenju dve zemlje.

Cilj obnovljenog sporazuma je produbljivanje saradnje između Francuske i Nemačke, kao i da se dve zemlje što bolje pripreme za izazove s kojima se suočavaju u 21.veku.

Novi ugovor o prijateljstvu sadrži odredbe o proširenju programa razmene za građane obe zemlje, produbljivanje saradnje na planu evropske, spoljne i bezbednosne politike i jačanje ekonomske integracije, kao i koordinisanu ekološku i klimatsku politiku.

Povezani članci

Srbija je prikrivala pravi broj slučajeva zaraze koronavirusom pred izbore, tvrdi BIRN

EWB

Priprema za proširenje jedan od prioriteta nove Strateške agende Evropske unije za period 2024-2029.

EWB

Igor Šoltes: Potreban dijalog umesto sile

Marija Stojanović