fbpx
European Western Balkans
Politika

Obeležene godišnjice Jelisejskog i Ahenskog sporazuma Nemačke i Francuske

Ambasadori Francuske i Nemačke u Beogradu Žan-Luj Falkoni i Tomas Šib; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Ambasade Nemačke i Francuske u Srbiji obeležile su danas 57. godišnjicu Jelisejskog sporazuma i prvu godišnjicu od potpisivanja Ahenskog sporazuma, na koji su potpis stavili nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron.

Prijem su u zgradi francuske ambasade organizovali ambasadori Tomas Šib i Žan-Luj Falkoni.

Ambasador Falkoni je rekao da je reč o plodu političke odluke koju su 1963. doneli tadašnji nemački kancelar Konrad Adenauer i francuski predsednik Šarl de Gol i ocenio da je to bio čin hrabrosti, posle tri rata od kojih dva svetska, u kojima su bili suprotstavljeni.

“Francusko-nemačko partnerstvo je izvor kreativnosti i pozitivinih inicijativa za EU. ‘Francusko-nemački motor’ je ponekad kritikovan ali uvek poželjan kada treba dati odgovore na evropske strateške izazove”, istakao je Falkoni i dodao da će obe zemlje ostati angažovane u korist pristupanju Evropskoj uniji Zapadnog Balkana i Srbije.

Nemački ambasador Šib je kazao da Ahenski sporazum nastavlja agendu Jelisejskog sporazuma sa osvrtom na 21. vek, te da njihovu saradnju od samog početka ostvaruju u službi i za dobrobit Evrope.

“U okviru naše nemačko-francuske saradnje svesni smo kriza i konflikata našeg doba. Zato težimo ka još bližoj saradnji u mirovnim misijama i u zajedničkim aktivnostima policijskih snaga”, naveo je Šib.

Naglasio je da će Nemačka i Francuska biti iskreni partneri Srbije na putu ka članstvu u EU, pružajući joj svaku podršku.

Ahenski sporazum potpisali su nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron 22. januara prošle godine na dan kada su Šarl de Gol i Konrad Adenauer 1963. godine stavili potpise na Jelisejski ugovor koji je doprineo istorijskom pomirenju dve zemlje.

Cilj obnovljenog sporazuma je produbljivanje saradnje između Francuske i Nemačke, kao i da se dve zemlje što bolje pripreme za izazove s kojima se suočavaju u 21.veku.

Novi ugovor o prijateljstvu sadrži odredbe o proširenju programa razmene za građane obe zemlje, produbljivanje saradnje na planu evropske, spoljne i bezbednosne politike i jačanje ekonomske integracije, kao i koordinisanu ekološku i klimatsku politiku.

Povezani članci

Joksimović: Do kraja godine predlog o dodeli sredstava Srbiji iz Fonda solidarnosti EU

EWB

Miščević: EU smatra da se krize prevazilaze nerealnim optimizmom

EWB

Dačić: U međustranačkom dijalogu trebalo bi da učestvuju i vanparlamentarne stranke

EWB