fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Obeleženo 100 godina diplomatskih odnosa i Dan Švedske

Jan Lundin i Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Zoran Žestić

BEOGRAD – Ambasada Švedske u Beogradu obeležila je danas Nacionalni dan Švedske i 100. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, a ambasador Jan Lundin istakao je da Švedska i Srbija imaju intenzivnu saradnju i da uspešno razvijaju ekonomske odnose.

“Ikea će da otvori svoja vrata u avgustu. To je velika stvar i za švedsko-srpske odnose, a imamo i vrlo intenzivnu saradnju što se tiče integracije Srbije u EU. Baš imamo blisku intenzivnu saradnju”, rekao je Lundin za Tanjug na svečanosti u Belom dvoru.

Švedski ambasador je rekao da se 100. godišnjica slavi samo jednom u životu, kao i da ima šta i da se proslavi.

Lundin je naglasio da su večeras proslavili 6. jun, švedski Nacionalni dan, kao i da su pozvani svi prijatelji u Beogradu i u Srbiji.

“Švedska ambasada u Srbiji jedna je od najvećih švedskih ambasada na svetu, baš zato što toliko intenzivno sarađujemo”, naglasio je Lundin, obraćajući se na srpskom.

Švedska intenzivno sarađuje na pitanju integracije Srbije u EU, rekao je Lundin, ali istakao da njegova zemlja to radi u sopstvenom interesu, jer smatra da “treba i komšijama da bude dobro, da i komšije u Evropi treba jednog dana da budu članovi EU, da bi nam bilo svima dobro”.

Dobar most za saradnju, smatra ambasador, jeste i 130.000 Srba koji žive u Švedskoj, nakon nekoliko decenija migracije, za koje, kako je rekao ambasador, ima utisak da govore dobro o Švedskoj kada se vraćaju kući, što mu je jako drago i da želi da tako i ostane.

“Nastavićemo sa saradnjom u raznim sektorima i kulturnim događajima, da bismo obeležili 100. godišnjicu “još malo” i ovo je možda glavni događaj. Radimo na tome i podržavamo reforme i izgradnju infrastrukture, recimo u prečišćavanju vode, ili upravljanje otpadom, kao i reforme pravosuđa, u policiji i tako dalje”, rekao je Lundin.

Jan Lundin

“Srbija danas čisti maksimalno 10 odsto svojih otpadnih voda. To je premalo, treba imati ambiciju ako ne sve, onda bar čistiti 90 odsto te vode. Švedska je prošla baš takav proces poslednjih 40 godina. To je dugoročan proces, ali konačno, veoma pozitivan. Za to će se naći novac i u inostranstvu i to neće morati ni da budu krediti, već može da bude gratis”, istakao je ambasador Švedske.

Kako je rekao, u interesu svih je da se i ovde čisti ne samo voda koja treba da se pije, već i voda koja odlazi u Dunav i u sve druge reke.

“Ako ne bude čista voda, neće biti čista ni hrana, a to naravno, nije dobro za zdravlje. Radimo na tome punom parom u gradovima poput Leskovca, Niša i to je dosta pozitivna priča i žao mi je što se ne priča više o tome, a manje o politici, u geopolitičkom smislu, ali to nije moja stvar”, rekao je Lundin.

Osvrćući se na početke, na uspostavljanje diplomatskih odnosa, Lundin je rekao da je 1917. srpski diplomata, veliki pesnik Milan Rakić stigao u Stokholm, što je malo poznata činjenica.

Potom je švedski diplomata zvanicama u Belom dvoru recitovao odlomak iz Rakićeve pesme “Večiti putnik”, po kome ga je, kako kaže, zapamtio.

Obeležavanju Nacionalnog dana Švedske i proslavi 100. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Švedske prisustvovali su ministri u vladi Srbije Ana Brnabić i Zoran Ðorđević, veliki broj diplomata, ličnosti iz političkog, javnog, kulturnog života prestonice.

Povezani članci

[BSC] Autoritarizam kao uzrok rata i dužnost da se odupremo

Milica Starinac

Godina u Srbiji – pogled iz Brisela

Jelena Babić

Da li je hrana u Srbiji bezbedna?

Emina Muminović