fbpx
European Western Balkans
Društvo

Obeleženo 5 godina EU programa “Evropa za građane i građanke”

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije obeležila je pet godina učešća Srbije u programu EU “Evropa za građanke i građane” konferencijom u Jugoslovenskoj kinoteci, na kojoj je rečeno da u medijima tema evropskih integracija nije dovoljno prisutna.

Građani ne mogu da čuju šta su koristi od tog procesa i zato je važno učešće u ovakvim programima gde se na neposredan način vide koristi članstva, istaknuto je na konferenciji “Ka boljoj Evropi za građane i građanke” koja je okupila više od 200 predstavnika organa javne uprave na sva tri nivoa vlasti, predstavnike organizacija civilnog društva, donatora, kulturnih i drugih institucija.

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Žarko Stepanović je istakao da se kroz program “Evropa za građane i građanke” neguju zajednička istorija i vrednosti Evrope, dok se građani uključuju u kreiranje javnih politika u oblastima koje su od značaja za njihov život.

Narodni poslanik i član Odbora za evropske integracije Dušica Stojković je navela da Srbija, za razliku od drugih država koje pregovaraju o članstvu, ima razvijenu saradnju sa organizacijama civilnog društva, koje su okupljene u Nacionalni konvent o EU.

Kada se razgovara o pristupanju, govori se o poglavljima, brojevima i koriste se nerazumljivi strani izrazi zbog čega građanima nije uvek sve najjasnije, dodala je ona.

Pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave Sanja Putnik je rekla da program “Evropa za građane i građanke” na najneposredniji način predstavlja ljudima šta je Evropa i šta znači biti građanin EU.

Šef i sektora operacija Delegacije EU u Srbiji Nikolas Bizel je istakao da je Srbija od zemalja kandidata za članstvo u EU najaktivniji učesnik tog programa, uz napomenu da su u proteklih pet godina sprovedena 33 projekata, u kojima je bilo 300 učesnika i predstavnika lokalnih samouprava, a budžet je iznosio dva miliona evra.

Prema njegovim rečima, proces evropskih integracija je nezamisliv bez dijaloga vlasti sa organizacijama civilnog društva, njihove ekspertize i iskustva.

Na konferenciji “Ka boljoj Evropi za građane i građanke”, održanoj 24. maja, govorio je i generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Ðorđe Staničić koji je naglasio ulogu lokalnih samouprava u procesu evropskih integracija jer se, dodao je, približno 70 odsto pravnih tekovina upravo primenjuje na nivou opština.

On je ocenio da opšti ciljevi programa doprinose boljem razumevanju EU, njenih vrednosti, istorije i različitosti, kao i promociji evropskog građanstva i unapređenju građanskog učešća na nivou Unije.

Skupu su prisustvovali i korisnici programa “Evropa za građanke i građane” koji su u prethodnom periodu sprovodili projekte, predstavnici kontakt tačaka za taj program iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici kontakt tačaka za druge EU programe iz Srbije.

Povezani članci

KOMS: 39% mladih za članstvo Srbije u EU, 33% protiv

EWB

Na putu ka EU – Poglavlje o zdravstvu

EWB

Organizacije civilnog društva sa izvestiocem iz senke za Srbiju grupe evropskih liberala

EWB